Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne migdałowe ciasteczka przekładane masą marcepanową.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 100
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13309
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2620
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3772
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 100
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13309
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2620
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3772
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę i odłożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto zagnieść i rozwałkować na cienki placek na posypanej mąką stolnicy. Wyciąć parzystą liczbę gwiazdek (ok. 50-60 sztuk).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać gwiazdki i piec ok. 10 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Składniki masy zagnieść i rozwałkować cienko między dwoma kawałkami folii spożywczej. Wyciąć 25-30 gwiazdek.
Galaretkę podgrzać na małym ogniu, następnie posmarować nią połowę upieczonych gwiazdek. Na galaretce położyć marcepanowe gwiazdki. Przykryć pozostałymi gwiazdkami z ciasta i lekko docisnąć. Wierzch ciastek ozdobić pisakami cukrowymi. Pozostawić do zastygnięcia. Smacznego :)