Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka te są idealne dla dzieci i dla dorosłych, do kawy, na deser lub podwieczorek. Pokruszone świetnie się nadadzą do tortów, ciast, lodów i serników. Można je przełożyć bitą śmietaną, kremem lub czekoladą.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2519
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 348
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 190
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 750
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2519
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 348
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 190
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 750
Składniki
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając do nich cukier puder. Mikser wyłączamy, do białka dodajemy mielone migdały , likier amaretto i wszystko mieszamy szpatułką do uzyskania gęstej klejącej masy.
Masę nakładamy łyżeczką lub szprycą na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wilgotnymi palcami kształtujemy masę w formie ciasteczka lekko ją spłaszczając. Jak nie chcecie mieć płaskich ciasteczek to pomińcie ten proces i wtedy uzyskacie efekt wypukłych ciasteczek.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 160 *C około 15-20 min. do brązowo złotego koloru.