Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne i aromatyczne ciasteczka mocno orzechowe z dodatkiem nutki ciemnego kakao. Ciasteczka idealnie sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej kawy lub jako mała, energetyczna przekąska w ciągu dnia.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1156
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1156
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
Składniki
100 g orzeszków ziemnych siekamy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki. Drugą połowę orzeszków przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy.
Do zmiksowanych orzeszków dodajemy 2 jajka, 100 g masła, szklankę cukru, kilka kropel aromatu migdałowego i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę.
Do miski dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, czubatą łyżkę kakao oraz szczyptę soli* i mieszamy wszystkie suche składniki. * jeżeli wcześniej użyliśmy orzeszków solonych, to nie dodajemy już soli.
Do suchych składników dodajemy wcześniej zmiksowaną masę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy do niego posiekane kawałki orzeszków ziemnych. Gotowe ciasto wstawiamy na około 20 minut do zamrażalnika.
Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy dowolne kształty za pomocą foremki.
Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 9 - 10 minut.
Gotowe ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce. * Z podanych proporcji wyszło mi 65 ciasteczek.
Życzę smacznego! :)