Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka mocno orzechowe

Ciasteczka mocno orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 951 Ocena: 25388

Dodano:

Odsłon: 4761

Propozycja na smaczne i aromatyczne ciasteczka mocno orzechowe z dodatkiem nutki ciemnego kakao. Ciasteczka idealnie sprawdzą się jako dodatek do popołudniowej kawy lub jako mała, energetyczna przekąska w ciągu dnia.

Składniki

  • 200 g orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 650
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • szczypta soli
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka mocno orzechowe

Przygotowanie

  1. 100 g orzeszków ziemnych siekamy na mniejsze kawałki i przekładamy do miseczki. Drugą połowę orzeszków przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy.

  2. Do zmiksowanych orzeszków dodajemy 2 jajka, 100 g masła, szklankę cukru, kilka kropel aromatu migdałowego i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę.

  3. Do miski dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, czubatą łyżkę kakao oraz szczyptę soli* i mieszamy wszystkie suche składniki.

    * jeżeli wcześniej użyliśmy orzeszków solonych, to nie dodajemy już soli.

  4. Do suchych składników dodajemy wcześniej zmiksowaną masę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy do niego posiekane kawałki orzeszków ziemnych.

    Gotowe ciasto wstawiamy na około 20 minut do zamrażalnika.

  5. Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy dowolne kształty za pomocą foremki.

  6. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 9 - 10 minut.

  7. Gotowe ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.

    * Z podanych proporcji wyszło mi 65 ciasteczek.

  8. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 08 czerwca 2015 wygladaja pieknie i smakowicie, a czy sa miekkie,kruche czy..twardawe Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń