Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka muszelki to tradycyjny francuski wypiek, do którego przeznaczona jest specjalna forma. Z łatwością kupisz ją w sklepach internetowych. Równie dobrze jednak z podanego przepisu możesz upiec ciasteczka w dowolnych kształtach, przygotowane w dowolnych foremkach do zapiekania.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2607
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5347
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 222
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2607
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5347
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 222
Składniki
Roztop masło i przestudź.
Utrzyj jajka z cukrem – tylko do rozpuszczenia cukru (nie musisz ubijać żółtek na puszystą, gęstą masę).
Wymieszaj jajka z mlekiem, miodem, a także skórką i sokiem z cytryny.
Przesiej do masy z jajkami mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki do połączenia.
Wmieszaj do powstałej masy płynne, przestudzone masło.
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego. Natłuść i oprósz mąką foremkę na 12 muszelek. Napełnij każde wgłębienie mniej więcej do 4/5 wysokości.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Natychmiast zmniejsz temperaturę do 180°C.
Piecz ciasteczka przez około 15-20 minut – aż się zarumienią.
Po upieczeniu ostrożnie wyjmij ciasteczka z formy i wystudź na kratce.