Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka orzechowe na białkach

Ciasteczka orzechowe na białkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 124 Ocena: 1207

Dodano:

Odsłon: 2747

Na bazie kokosanek, zrobiłam ciasteczka orzechowe. Zamiast wiórek kokosowych, dodałam drobno posiekane, orzechy włoskie. Mam ich mały zapas :) Miałam też, zamrożone białka i tak dopasowałam, jedno do drugiego :)

Składniki

  • 3 białka
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 pełna szklanka orzechów włoskich
  • 50 g. masła
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka orzechowe na białkach

Przygotowanie

  1. Masło roztopić w rondelku. Zostawić do wystudzenia.
    Orzechy drobno posiekać, wsypać
    do wystudzonego masła.
    Dodać wiórki kokosowe. Wymieszać.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie powoli dodawać cukier, cały czas ubijając.
    Kiedy masa będzie gęsta i lśniąca, dodawać po łyżce orzechy z masłem.
    Po każdym dodaniu orzechów, delikatnie
    wymieszać łyżką.
    Gotową masę wykładać łyżka na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc okrągłe ciastka.

  2. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15-20 minut.
    Ściągać z blaszki po wystudzeniu, bo dopiero wtedy twardnieją.
    Przechowywać w puszcze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń