Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na bazie kokosanek, zrobiłam ciasteczka orzechowe. Zamiast wiórek kokosowych, dodałam drobno posiekane, orzechy włoskie. Mam ich mały zapas :) Miałam też, zamrożone białka i tak dopasowałam, jedno do drugiego :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2134
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3261
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1326
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2068
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2134
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3261
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1326
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2068
Składniki
Masło roztopić w rondelku. Zostawić do wystudzenia. Orzechy drobno posiekać, wsypać do wystudzonego masła. Dodać wiórki kokosowe. Wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie powoli dodawać cukier, cały czas ubijając. Kiedy masa będzie gęsta i lśniąca, dodawać po łyżce orzechy z masłem. Po każdym dodaniu orzechów, delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wykładać łyżka na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc okrągłe ciastka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15-20 minut. Ściągać z blaszki po wystudzeniu, bo dopiero wtedy twardnieją. Przechowywać w puszcze.