Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasami może się zdarzyć, że w kuchni zostanie trochę żółtek, zwłaszcza gdy pieczemy bezy. Żółtka można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez dwa do trzech dni, ale najpóźniej wtedy trzeba je spożyć. Jeśli mamy w domu trochę cukru pudru, mielone orzechy i cukier waniliowy lub esencję waniliową, możemy szybko upiec pyszne ciasteczka orzechowe z tych kilku składników. Jakich orzechów użyjemy zalezy od naszych preferencji smakowych.
Polecam.
Odsłon: 1266
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1666
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1145
Polecam.
Odsłon: 1266
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1666
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1145
Składniki
Jesli chcemy aby ciasteczka mialy konsystencje makaroników nalezy ubic zóltka z cukrem i wanilia w mikserze, nastepnie dodac delikatnie mielone orzechy. Jesli chcemy bardziej klasyczne ciasteczka, nalezy wymieszac orzechy z cukrem i wanilia, nastepnie dodac zóltka i wyrobic ciasto.
Ciasto wyrobione jak na makaroniki najlepiej umiescic za pomoca rekawa cukierniczego na blasze wylozonej papierem do pieczenia i nadac im ksztalt makaroników. Z bardziej gestego ciasta uformowac kulki, lekko je splaszczyc i ewentualnie ozdobic na wierzchu orzechem. Piec w temperaturze 150°C góra/dól ok. 20 minut. Następnie pozostawic je na kratce do calkowitego ostudzenia.
Ciasteczka najlepiej spozyc od razu, mozna je tez przechowywac w szczelnie zamknietym pudelku.