Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
PYCHOTKI, tak powinny się nazywać. Smaczne ciasteczka z kawą , orzechami i nutellą. Z wierzchu lekko chrupiące w środku miękkie.
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 236
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 20
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13209
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 236
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 20
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13209
Składniki
Wychodzi około 27- 30 ciastek. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Miękkie masło ubić z cukrem i nutellą. Dodać jajko, mleko, kakao i kawę chwilę ubijać. Partiami dodawać mąkę, najlepiej mieszać już łyżką i pod koniec wsypać 3/4 szklanki orzechów. Dobrze wymieszać. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 5-8 godzin.
Po tym czasie z ciasta formujemy kuki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich obtaczamy w posiekanych orzechach potem w cukrze pudrze. Jak chcecie ciasteczka mniej słodkie możecie pominąć etap obtaczania w pudrze, też są dobre. A ewentualnie pudrem można posypać po upieczeniu.
Ciastka przełożyć na blaszkę z papierem i bardzo delikatnie spłaszczyć. Piec w 175 C przez 15 minut. Ciastka po upieczeniu są dość miękkie ale tak ma być. Po chwili robią się kruche na zewnątrz. Ciasteczka są tak dobre że po zjedzeniu ICH będziecie się czuli JAK W NIEBIE. Gwarantuję :)