Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka orzechowe z nutellą

Ciasteczka orzechowe z nutellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 687 Ocena: 13193

Dodano:

Odsłon: 208

PYCHOTKI, tak powinny się nazywać. Smaczne ciasteczka z kawą , orzechami i nutellą. Z wierzchu lekko chrupiące w środku miękkie.

Składniki

  • mąka pszenna 255 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • miękkie masło 2 pełne łyżki
  • nutella 1/2 szklanki ok. 120 g
  • cukier 110 g
  • kakao 1 łyżka
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
  • 1 jajko
  • mleko 5 łyżek
  • drobno posiekane orzechy, pestki słonecznika 1 1/3 szklanki ok.150 g
  • cukier puder ok. 1/3 szklanki ( do obtoczenia )
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka orzechowe z nutellą

Przygotowanie

  1. Wychodzi około 27- 30 ciastek.
    Mąkę wymieszać z proszkiem i solą.
    Miękkie masło ubić z cukrem i nutellą.
    Dodać jajko, mleko, kakao i kawę chwilę ubijać.
    Partiami dodawać mąkę, najlepiej mieszać już łyżką i pod koniec wsypać 3/4 szklanki orzechów. Dobrze wymieszać.
    Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 5-8 godzin.

  2. Po tym czasie z ciasta formujemy kuki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich obtaczamy w posiekanych orzechach potem w cukrze pudrze.
    Jak chcecie ciasteczka mniej słodkie możecie pominąć etap obtaczania w pudrze, też są dobre.
    A ewentualnie pudrem można posypać po upieczeniu.

  3. Ciastka przełożyć na blaszkę z papierem i bardzo delikatnie spłaszczyć.
    Piec w 175 C przez 15 minut.
    Ciastka po upieczeniu są dość miękkie ale tak ma być.
    Po chwili robią się kruche na zewnątrz.
    Ciasteczka są tak dobre że po zjedzeniu ICH będziecie się czuli JAK W NIEBIE.
    Gwarantuję :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń