Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
PYCHOTKI, tak powinny się nazywać. Smaczne ciasteczka z kawą , orzechami i nutellą. Z wierzchu lekko chrupiące w środku miękkie.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 914
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9127
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10689
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 914
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9127
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Wychodzi około 27- 30 ciastek. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Miękkie masło ubić z cukrem i nutellą. Dodać jajko, mleko, kakao i kawę chwilę ubijać. Partiami dodawać mąkę, najlepiej mieszać już łyżką i pod koniec wsypać 3/4 szklanki orzechów. Dobrze wymieszać. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 5-8 godzin.
Po tym czasie z ciasta formujemy kuki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich obtaczamy w posiekanych orzechach potem w cukrze pudrze. Jak chcecie ciasteczka mniej słodkie możecie pominąć etap obtaczania w pudrze, też są dobre. A ewentualnie pudrem można posypać po upieczeniu.
Ciastka przełożyć na blaszkę z papierem i bardzo delikatnie spłaszczyć. Piec w 175 C przez 15 minut. Ciastka po upieczeniu są dość miękkie ale tak ma być. Po chwili robią się kruche na zewnątrz. Ciasteczka są tak dobre że po zjedzeniu ICH będziecie się czuli JAK W NIEBIE. Gwarantuję :)