Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne na niedzielny podwieczorek.
Składniki
Do dużej miski wsypujemy suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia (przesiane), płatki owsiane, przyprawę korzenną do piernika oraz uprażone ziarna słonecznika.
Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego cukier, mleko, sól oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy do niej 2 jajka i aromat pomarańczowy. Ponownie mieszamy. Następnie łączymy wystudzoną masę z suchymi składnikami.
Tak przygotowane ciasto wykładamy łyżką na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy zgrabne ciasteczka, zachowując odstępy ponieważ ciasteczka trochę urosną.
Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasteczka i odkładamy do przestudzenia. Następnie wykładamy na talerz. Jeśli chcemy przechowywać dłużej ciasteczka owsiane przekładamy je do metalowej puszki.
Ciasteczka owsiane korzenne gotowe!