Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne na niedzielny podwieczorek.
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 46
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 335
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30928
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9069
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 778
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 46
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 335
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30928
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9069
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 778
Składniki
Do dużej miski wsypujemy suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia (przesiane), płatki owsiane, przyprawę korzenną do piernika oraz uprażone ziarna słonecznika.
Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego cukier, mleko, sól oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy do niej 2 jajka i aromat pomarańczowy. Ponownie mieszamy. Następnie łączymy wystudzoną masę z suchymi składnikami.
Tak przygotowane ciasto wykładamy łyżką na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy zgrabne ciasteczka, zachowując odstępy ponieważ ciasteczka trochę urosną.
Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasteczka i odkładamy do przestudzenia. Następnie wykładamy na talerz. Jeśli chcemy przechowywać dłużej ciasteczka owsiane przekładamy je do metalowej puszki.
Ciasteczka owsiane korzenne gotowe!