Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na mięciutkie, pożywne i pyszne ciasteczka owsiane z dynią oraz suszoną żurawiną. Zmysły rozpieszcza ich piękny aromat z wyraźną cynamonową nutą. Świetnie sprawdzą się jako zdrowy deser lub energetyczna przekąska w ciągu dnia.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 21
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12551
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 21
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 12551
Składniki
Na początku przygotowujemy puree z dyni hokkaido. Dynię dokładnie myjemy, osuszamy, przekrajamy na pół i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Następnie kroimy ją na ćwiartki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki dyni przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 55 - 60 minut. Po tym czasie studzimy ją, a następnie miksujemy na gładki mus*. * Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Ja swój mus przygotowałam z części obranych, a części nieobranych kawałków. Skórka dodaje intensywniejszego smaku i zagęszcza delikatnie strukturę musu. Jeśli nasza dynia jest dość zwarta i mączysta, to zmiksujmy ją bez skórki. Jeśli natomiast miąższ jest wodnisty, to warto zmiksować go ze skórką lub po prostu delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku. Pozostały mus możecie wykorzystać do rozmaitych dań słodkich, jak również wytrawnych.
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem* za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone puree z dyni oraz masło. Do powstałej mokrej masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli. Na koniec dodajemy płatki owsiane oraz suszoną żurawinę, mieszamy dokładnie szpatułką i odstawimy na chwilę, aby płatki delikatnie napęczniały. * Cukier możecie zastąpić także innym słodzikiem np. miodem, ksylitolem lub erytrytolem. Ilość cukru najlepiej dopasować do swoich upodobań smakowych.
Zwilżonymi dłońmi nabieramy małe porcje masy, z których formujemy kulki, a następnie delikatnie je spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 15 - 16 minut (do zarumienienia).
Ciasteczka bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika są jeszcze bardzo miękkie. Należy odczekać chwilę, aby delikatnie stężały.
PRZECHOWYWANIE: Ostudzone ciasteczka przekładamy do puszki, słoja lub pojemnika próżniowego.