Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka owsiane z kokosem

Ciasteczka owsiane z kokosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1921

Dodano:

Odsłon: 3323

Uwielbiam pichcić tego typu ciasteczka! Są bardzo nieproblematyczne w wykonaniu, zawsze się udają, a z dodatkami można szaleć, ile dusza zapragnie. Poza tym są lekkie, nieprzesłodzone i bardzo aromatyczne... maślano-kokosowe.

Składniki

  • (ok. 20 sztuk)
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i ¼ szklanki płatków owsianych zwykłych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

  2. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy, aż ładnie połączy się z masą maślaną. Kolejno dodajemy ekstrakt waniliowy i znów miksujemy do połączenia.
    Teraz pora na składniki suche. Do masy wrzucamy mąkę, chwilkę miksujemy, a następnie odkładamy mikser i przechodzimy na tryb ręczny. Do ciasteczkowej masy dorzucamy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe i mieszamy wszystko razem do połączenia składników. Możemy robić to łyżką lub dłońmi, ciasto nie powinno być mocno klejące. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut.

  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ochłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, lepimy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i rozkładamy na przygotowanej blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów między kulkami (ja zawsze układam 4 rzędy po 4 ciasteczka – wtedy mam pewność, że nie skleją się podczas pieczenia, nawet jeśli stosunkowo mocno urosną). Delikatnie spłaszczamy ciasteczkowe kulki i wsuwamy blachę do piekarnika na 10-12 minut – do delikatnego zarumienienia ciasteczek. Czas pieczenia jest tak naprawdę uzależniony od tego, jakie ciastka bardziej nam smakują. Jeśli wyciągniemy je po 10 minutach, będą chrupkie na zewnątrz, ale miękkie w środku. Jeśli zostawimy je w piekarniku kilka minut dłużej, będą bardziej kruche i chrupiące.

  4. Po upieczeniu i wyciągnięciu blachy z piekarnika, zostawiamy ciasteczka w świętym spokoju przez kilka minut. Następnie przekładamy na kratkę i studzimy całkowicie. ... Osobiście pałaszuję na ciepło ze szklanką mleka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń