Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka, które sycą na długo, a zawierają mało kalorii :). Porcja na około 18 sztuk.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35684
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1201
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35684
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1201
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6002
        
        
                Składniki
Połowę płatków podprażamy na suchej patelni, mają się lekko zezłocić (uwaga, mieszamy często, bo łatwo je przypalić). Po podprażeniu ziarenka od razu przesypujemy na stolnicę lub na papier do pieczenia i gnieciemy na mniejsze kawałki np. wałkiem do ciasta. Uwaga: Nie zostawiamy płatków na gorącej patelni, bo mamy jak w banku, że się przypalą. Kiedy płatki przestygną mieszamy je z tymi nieuprażonymi, przesiewamy z cukrem, proszkiem, solą i słonecznikiem, dodajemy masło, krótko zagniatamy, potem wbijamy jaja i zagniatamy do końca, ma powstać dość lepka kula. Dłońmi, co chwilkę, zanurzonymi w zimnej wodzie odrywamy małe kawałki i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Na wierzchu kładziemy połówki orzechów, lekko dociskamy by się przykleiły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasteczka i pieczemy około 25 minut, do lekkiego zezłocenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Z papieru odklejamy je najlepiej po wystygnięciu, smacznego :)