Do góry

Desery Przepis na:

ciasteczka owsiane z orzechami i słonecznikiem(wersja fit)

ciasteczka owsiane z orzechami i słonecznikiem(wersja fit)

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 9347

Dodano:

Odsłon: 12505

Kruche ciasteczka, które sycą na długo, a zawierają mało kalorii :). Porcja na około 18 sztuk.

Składniki

  • 250 gramów płatków owsianych górskich, 70 gramów miękkiego masła lub margaryny
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego, szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jaja
  • 50 gramów słonecznika (można go wcześniej podprażyć na suchej patelni)
  • około 18 sztuk połówek orzechów włoskich
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
ciasteczka owsiane z orzechami i słonecznikiem(wersja fit)

Przygotowanie

  1. Połowę płatków podprażamy na suchej patelni, mają się lekko zezłocić (uwaga, mieszamy często, bo łatwo je przypalić). Po podprażeniu ziarenka od razu przesypujemy na stolnicę lub na papier do pieczenia i gnieciemy na mniejsze kawałki np. wałkiem do ciasta.
    Uwaga: Nie zostawiamy płatków na gorącej patelni, bo mamy jak w banku, że się przypalą.

    Kiedy płatki przestygną mieszamy je z tymi nieuprażonymi, przesiewamy z cukrem, proszkiem, solą i słonecznikiem, dodajemy masło, krótko zagniatamy, potem wbijamy jaja i zagniatamy do końca, ma powstać dość lepka kula.
    Dłońmi, co chwilkę, zanurzonymi w zimnej wodzie odrywamy małe kawałki i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Na wierzchu kładziemy połówki orzechów, lekko dociskamy by się przykleiły.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasteczka i pieczemy około 25 minut, do lekkiego zezłocenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Z papieru odklejamy je najlepiej po wystygnięciu, smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 23 lipca 2016 Świetne, pożywne i bardzo smakowite ciasteczka - idealna przekąska :) Mniam <3

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 21 lipca 2016 Ciasteczka przepyszne,chrupiące ...mmm...narobiłaś mi ochoty.:)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

StrawberryHimmel 21 lipca 2016 żeby były fit zastąp: masło - olejem kokosowym 1 łyżka, cukier sokiem z marchwi dobrze wiąże płatki owsiane,jajka bananem, jak dla mnie więcej bakalii i jest pycha:) mimo to przepis zabieram do swojej książki. Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń