Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka portugalskie pitos de Santa Luiza zawdzięczają swoją nazwę ciekawej tradycji. Podczas święta św. Łucji, dziewczynki wręczają chłopcom słodycze wypełnione dżemem dyniowym przypominające kwadratowe koperty. Prawdopodobnie nad ich smakiem pracowały zakonnice z lokalnego klasztoru w północnej Portugalii w Vila Real jeszcze w XVII wieku.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5783
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8941
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8101
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5566
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5783
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8941
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8101
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5566
Składniki
Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, zimne masło oraz mleko. Zagnieć energicznie ciasto. Powinno być dosyć zwarte, aby łatwo uformować kulę. Przykryj je i odstaw na około 20 minut, aby odpoczęło.
Podsyp blat mąką, a następnie z gotowego ciasta uformuj i rozwałkuj prostokąt. Pokrój je na równej wielkości kwadraty. Nałóż odrobinę nadzienia na środek każdego kawałka, a następnie złącz cztery końce do środka i je zlep. Jeśli nie będą chciały się kleić, zmocz palce wodą.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Włóż ciastka portugalskie i piecz przez około 20 minut aż się zarumienią. Podawaj posypane cukrem pudrem.