Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka portugalskie pitos de Santa Luiza zawdzięczają swoją nazwę ciekawej tradycji. Podczas święta św. Łucji, dziewczynki wręczają chłopcom słodycze wypełnione dżemem dyniowym przypominające kwadratowe koperty. Prawdopodobnie nad ich smakiem pracowały zakonnice z lokalnego klasztoru w północnej Portugalii w Vila Real jeszcze w XVII wieku.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1822
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1175
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2266
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 1822
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1175
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2266
Składniki
Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, zimne masło oraz mleko. Zagnieć energicznie ciasto. Powinno być dosyć zwarte, aby łatwo uformować kulę. Przykryj je i odstaw na około 20 minut, aby odpoczęło.
Podsyp blat mąką, a następnie z gotowego ciasta uformuj i rozwałkuj prostokąt. Pokrój je na równej wielkości kwadraty. Nałóż odrobinę nadzienia na środek każdego kawałka, a następnie złącz cztery końce do środka i je zlep. Jeśli nie będą chciały się kleić, zmocz palce wodą.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Włóż ciastka portugalskie i piecz przez około 20 minut aż się zarumienią. Podawaj posypane cukrem pudrem.