Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo ciekawe ciasto, którego nie można dotykać dłońmi w trakcie sporządzania. Do połączenia składników używa się noża i sieka tak długo, aż składniki połączą się w ciasto. Ciasteczka swoją strukturą bardzo mocno przypominają ciasto francuskie z tymże są bardziej kruche i delikatne.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3836
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414684
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2380
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3836
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414684
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2380
Składniki
Zimne masło pokrój w kostkę. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, masło i siekaj tak długo aż składniki zaczną się ze sobą łączyć. Nie dotykaj ciasta rękoma, używaj tylko noża żeby jak najmniej ogrzać masło. Kiedy składniki połączą się ze sobą, ściśnij je tworząc kulę ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
Następnie rozwałkuj cienko ciasto podsypując mąką i wykrawaj ciasteczka. Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp obficie cukrem (cukier możesz wymieszać z odrobiną cynamonu). Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez ok. 13 min.