Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka prawie francuskie

Ciasteczka prawie francuskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 2758

Dodano:

Odsłon: 2907

Bardzo ciekawe ciasto, którego nie można dotykać dłońmi w trakcie sporządzania. Do połączenia składników używa się noża i sieka tak długo, aż składniki połączą się w ciasto. Ciasteczka swoją strukturą bardzo mocno przypominają ciasto francuskie z tymże są bardziej kruche i delikatne.

Składniki

  • 300g mąki
  • 200g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cukier do posypania ciasteczek
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka prawie francuskie

Przygotowanie

  1. Zimne masło pokrój w kostkę. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, masło i  siekaj tak długo aż składniki zaczną się ze sobą łączyć. Nie dotykaj ciasta rękoma, używaj tylko noża żeby jak najmniej ogrzać masło. Kiedy składniki połączą się ze sobą, ściśnij je tworząc kulę ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.

  2. Następnie rozwałkuj cienko ciasto podsypując mąką i wykrawaj ciasteczka. Umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp obficie cukrem (cukier możesz wymieszać z odrobiną cynamonu). Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez ok. 13 min.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń