Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka sezamowe

Ciasteczka sezamowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 404 Ocena: 5051

Dodano:

Odsłon: 419

Miękkie i smaczne. Przygotowuje się je szybko. Trochę czasu zajęło mi pieczenie, gdyż piekłam w kilku partiach. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 1 szkl. mąki pszennej (1 szkl. = 250 ml)
  • 2 szkl. sezamu
  • 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki cukru pudru do posypania
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka sezamowe

Przygotowanie

  1. Sezam lekko podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Jajka zmiksować z cukrem, ekstraktem waniliowym i masłem na jednolitą masę. Potem już łyżką wmieszać sezam, mąkę i proszek do pieczenia. Powstanie gesta, nieco klejąca się masa.
    Zwilżonymi w oleju dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy, gdyż ciastka rozpłaszczą się w trakcie pieczenia.

  2. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 15 minut.
    Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń