Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Boże Narodzenie na stole nie może zabraknąć słodkości, które są nie tylko niezwykle smaczne, ale też stanowią tematyczny element dekoracyjny. Polecamy kruche ciasteczka świąteczne siostry Anastazji!
Ciasto Marysieńka siostry Anastazji to wyjątkowo orzechowa propozycja, która...
Odsłon: 21103
Dynia w occie siostry Anastazji charakteryzuje się prostą w wykonaniu zalewą,...
Odsłon: 9325
Szybki, smaczny deser, można również zastosować jako danie główne lub na śnia...
Odsłon: 333
Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, jest wspaniałe robi się je łatwo i przyje...
Odsłon: 27924
Szybka, prosta w wykonaniu , smaczna, zdrowa, grillowana przystawka np. na ko...
Odsłon: 32
Pyszne, chrupiące ciasteczka idealne do popołudniowej kawki oraz na różne oka...
Odsłon: 1024
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 41
Szybki, smaczny deser, można również zastosować jako danie główne lub na śnia...
Odsłon: 333
Ciasto wręcz rozpływa się w ustach, jest wspaniałe robi się je łatwo i przyje...
Odsłon: 27924
Szybka, prosta w wykonaniu , smaczna, zdrowa, grillowana przystawka np. na ko...
Odsłon: 32
Pyszne, chrupiące ciasteczka idealne do popołudniowej kawki oraz na różne oka...
Odsłon: 1024
Węgierska ostra pasta paprykowa to jeden z moich ulubionych dodatków do mięs....
Odsłon: 41
Składniki
Odważ i wymieszaj w misce mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wysyp je na stolnicę, uformuj kopczyk i zrób w nim wgłębienie. Wbij w niego żółtka jaj, dodaj śmietanę i pokrojone w kosteczkę masło. Posiekaj wszystkie składniki nożem i zagnieć ręcznie na jednolite ciasto. Uformuj z niego 3 kule. Każdą owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na około godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą porcję ciasta na placek o grubości 4-5 mm. Posługując się foremkami ze świątecznymi motywami (np. w kształcie gwiazdek) wycinaj z placka ciasteczka i układaj je na blasze w pewnej odległości od siebie (ciasteczka urosną w trakcie pieczenia). Resztę ciasta zagnieć i ponownie rozwałkuj. Wycinaj ciasteczka do całkowitego wyczerpania pierwszej porcji. Wstaw do piekarnika na około 10-15 minut – ciasteczka powinny się ładnie zrumienić. W pierwszej chwili po wyjęciu z piekarnika będą miękkie – stwardnieją, gdy wystygną.
W czasie, gdy piec się będzie pierwsza partia ciasteczek, przygotuj kolejną z drugiej porcji ciasta. Powtórz wszystkie czynności przy trzeciej porcji. Odłóż ciasteczka do całkowitego wystudzenia. Przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku. Przed podaniem oprósz je (z użyciem sitka o drobnych oczkach) cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto na Walentynki
Desery
Ciasto na Walentynki
Desery
Dukaty anyżowo-pomarańczowe - Dukaty Sambuca
Desery
Ciastka kokosanki " Tygryski "
Ciasto na Walentynki
Ciasto walentynkowe serduszko to delikatne połączenie smaków: biszkoptu kakao...
Odsłon: 35
Ciasto na Walentynki
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 1413