Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne i bardzo aromatyczne ciasteczka truskawkowo - waniliowe. To zestawienie składników w ciasteczkach wykorzystałam po raz pierwszy, ale efekt jest przepyszny. Ciasteczka podczas pieczenia pachną lodami waniliowymi, zapach wypełnia cały dom i rozbudza nasze zmysły. Smacznie polecam :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13166
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2523
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3677
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4616
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13166
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2523
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3677
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4616
Składniki
Masło kroimy na mniejsze kawałki i ucieramy je z cukrami (drobnym oraz waniliowym). Do powstałej masy dodajemy 2 jajka i ubijamy całość za pomocą miksera. Następnie do ubitej masy dodajemy 10 do 12 łyżeczek dżemu truskawkowego* i ponownie miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników. Obie mąki, 3 łyżeczki cukru pudru, budyń truskawkowy i sodę oczyszczoną przesiewamy do miski, dodajemy ziarenka z 1/2 laski wanilii, szczyptę soli oraz ubitą mikserem masę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto, a nastepnie wstawiamy na około 30 minut do lodówki. * wybierzmy dobrej jakości dżem, najlepiej "truskawki 100 %" lub wykorzystajmy nasz domowy.
Nastepnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy dowolne kształty za pomocą foremki. Wycięte kształty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odpowiednich odstępów. * Jeśli ciasto przykleja się do wałka, podsypmy je delikatnie mąką.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 9 minut.
Ciasteczka po ostudzeniu przechowujemy w metalowej puszce lub dużym słoju.
Życzę smacznego! :)