Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka z ciasta francuskiego " Tygryski "

Ciasteczka z ciasta francuskiego  Tygryski

Autor:

Przepisów i artykułów: 1034 Ocena: 7122

Dodano:

Odsłon: 475

Kto rano wstaje temu pan Bóg daje siłę i chęci do przygotowania potraw, ja dziś przygotowałam bardzo szybkie a zarazem smaczne ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego z powidłami śliwkowymi

Składniki

  • 1 ciasto francuskie 300 g,
  • 1 słoik powideł lub ulubionego dżemu 150 g,
  • 1 jajko rozmiar M,
  • 1 łyżka mleka 3,2 %
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka z ciasta francuskiego " Tygryski "

Przygotowanie

  1. Przygotować ciasto francuskie rozwinąć je a następnie pociąć radełkiem w poprzek na sześć równych pasków oraz wzdłuż na cztery paski powinno wyjść w każdym rzędzie po cztery kwadraciki. Na jeden kwadracik nałożyć łyżeczkę powideł lub ulubionego dżemu ( musi być gęsty ), nakryć drugim kwadracikiem i skleić wszystkie boki za pomocą widelca

  2. Jak już mamy przygotowane wszystkie ciasteczka wtedy ułożyć je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przygotować jajko, roztrzepać je za pomocą widelca razem z mlekiem, posmarować przygotowane ciasteczka po całości. A następnie wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 20 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciastek ( czym wyższa temperatura dla ciasta francuskiego tym lepiej wyrasta i pięknie rumienieje )

  3. Upieczone ciasteczka wystudzić i przełożyć na talerz. Tak jak wspomniałam wyżej ciasteczka sprawdza się dla niespodziewanych gości jak również dla domowników do kawy i również dla dzieci jako słodka przekąska zamiast cukierków. Polecam serdecznie tym bardziej że wykonanie jest banalnie proste i szybkie możemy je wykonać z pomocą dzieci. Wszystkie zdjęcia znajdują się na moim blogu ponieważ tu nie mogę wstawić

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń