Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz ciasteczka, to koniecznie wypróbuj szybkiego przepisu na te z ciecierzycy. Dzięki ciecierzycy ciasteczka wychodzą nieco bardziej wilgotne, ale cały czas chrupkie. Zastąp mąkę ugotowaną ciecierzycą, która po zblendowaniu stworzy subtelnie kremową podstawę ciastek, a do osłodzenia użyj miodu, daktyli lub ksylitolu. Ciasteczka będą nie tylko pyszne, ale bardziej odżywcze. Nie rezygnuj z pysznych dodatków! Dodaj do ciastek bakalie, kawałki czekolady lub ulubione owoce.
miska, blender, papier do pieczenia
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15506
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15506
Składniki
Opłucz ciecierzycę pod bieżącą wodą.
Przygotuj blender. Zmiksuj ciecierzycę. Ciecierzycę przerzuć do miski.
Dodaj do miski masło orzechowe, ksylitol, pół łyżeczki proszku do pieczenia, kakao oraz szczyptę soli, 30 ml mleka gdyby masa wyszła za gęsta.
Rozdrobnij orzechy. Do masy dorzuć orzechy i dropsy czekoladowe lub połamaną czekoladę. W zależności od preferencji możesz dodać bez orzechów lub czekolady. Wymieszaj składniki.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
W międzyczasie formuj z ciasta kulki (z około jednej czubatej łyżki, jedno ciastko).
Ciastka poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko powinno być oddzielone od innych (ciasto nieco urośnie). Po upieczeniu niech nieco przestygną.
Tak przygotowane ciastka świetnie smakują z kawą lub mlekiem.