Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy za oknem robi się chłodniej, a dni stają się krótsze, nie ma nic lepszego niż zapach domowych, korzennych wypieków! Te ciasteczka to kwintesencja jesieni zamknięta w małym, kruchym kawałku. Połączenie słodkich, karmelizowanych jabłek, chrupiących orzechów i aromatycznych przypraw stworzy idealną, rozgrzewającą przekąskę. Są niezwykle proste w przygotowaniu i z pewnością skradną serca wszystkich – od małych łasuchów po dorosłych miłośników kawy. Przygotuj się na to, że znikną z blachy w mgnieniu oka!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3865
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414870
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2412
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3865
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414870
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2412
Składniki
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Na suchą patelnię wsyp cukier i potrząsaj nią delikatnie aż cukier się rozpuści i będzie mieć złocisty kolor. Dodaj masło, zamieszaj. Dalej podgrzewaj.
Dorzuć jabłka i smaż na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Dodaj cynamon i wymieszaj. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Gdy masa ostygnie, wsyp posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj.
Przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło. Posiekaj nożem i połącz całość aż powstaną drobne okruchy. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość ok. 4-5 mm. Wykrawaj krążki z pomocą szklanki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W środku każdego krążka zrób delikatny dołeczek (np. końcem łyżeczki lub kciukiem). Do każdego dołeczka nałóż łyżeczkę farszu.
Drugą opcją jest zrobienie grubszych ciastek, czyli nałożenie farszu na środek jednego krążka i przykrycie go drugim, a następnie dokładne zlepienie boków.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut aż się zarumienią. Ciasto powinno delikatnie wyrosnąć. Po upieczeniu ostudź je na kratce.