Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, czyli niczym innym jak malinową galaretką oraz morelową konfiturą. Ze wskazanych proporcji wyszło nam coś koło 16 - nastu sztuk całkiem sporych ciastek. Ciasteczka wyglądają super i nie możemy doczekać się, aż je schrupiemy. ;)
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 497
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 121
Mega proste w przygotowaniu ciasto. Jeśli mamy w domu banany i wszystkie pods...
Odsłon: 497
Zupa buraczkowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to lekko kwaśna, wy...
Odsłon: 121
Składniki
Przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać ją z masłem. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy oraz jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulkę i przykryć folią. Włożyć do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gorącą wodą zalać proszek według proporcji z opakowania. My zrobiliśmy całe opakowanie, ale połowa galaretki nam została. Galaretkę odstawić.
Po tym czasie rozwałkować ciasto dosyć cienko i wykrawać kółka przy użyciu ringa lub szklanki. Kółka połączyć w pary i z jednego kółka z pary wykrawać dowolne kształty za pomocą specjalnych foremek. Wałkować i wykrawać aż do zużycia ciasta.
Jajko rozmącić. Ciastka bez dziurek umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka z dziurkami posmarować jajkiem i przykleić posmarowaną stroną do ciastek na blasze. Lekko dociskać. Następnie ciasteczka posmarować jajkiem po wierzchu. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Ciastka ostudzić. Galaretkę wymieszać z marmoladą i łyżeczką uzupełniać dziurki w ciastkach. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego! :)