Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka z oczkiem to pyszne słodkości, które wywodzą się z kuchni szwedzkiej. Są niesamowicie proste w przygotowaniu – wystarczy kilka składników, które zapewne masz w domu i mikser! Bez zbędnego rozwałkowywania, zagniatania, ubijania. W niecałe pół godziny możesz przyszykować słodkie przekąski dla całej rodziny, do niedzielnej kawy czy szkolnej śniadaniówki.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6959
Polecam.
Odsłon: 110
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5260
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2377
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6959
Polecam.
Odsłon: 110
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5260
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2377
Składniki
W misie miksera utrzyj masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej konsystencji.
Dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj.
W osobnej misce wymieszaj ze sobą: mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Dodaj suche składniki do mokrych na bardzo niskich obrotach miksera. Mieszaj tylko do połączenia. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny – jeśli jest zbyt lepkie, dosyp odrobinę mąki.
Włóż ciasto do lodówki na ok. 10-20 minut, a następnie podziel je na 12 równych kulek. Rozłóż je równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Za pomocą kciuka zrób wgłębienie w każdej z nich.
Do utworzonych wgłębień włóż nałóż po 1-2 łyżeczki konfitury, by wypełniała całkowicie przestrzeń, jednocześnie nie wypływając bokami.
Wstaw ciasteczka z oczkiem do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza z termoobiegiem. Piecz je przez 10-12 minut, do ładnego zrumienienia brzegów. Wyjmij i pozostaw na blaszce na 5-10 minut, po czym przenieś je na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce.