Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka z orzechami

Ciasteczka z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48620

Dodano:

Odsłon: 3124

Porcja ciasta na 48 szt

Składniki

  • ciasto: 30 dkg masła lub margaryny, 15 dkg cukru, cukier waniliowy, 4 jajka, tarta skórka z jednej cytryny, 1/2 kg mąki, 2 łyżec
  • masa orzechowa:40 dkg orzechów włoskich, 40 dkg orzechów laskowych, 20 dkg masła, 80 dkg cukru
  • polewa czekoladowa: kakao 5 łyżek, cukier 2 łyżki, woda, margaryna 8 dkg
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać startą skórkę z cytryny, jajka i nadal ucierać. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i wylać na dwie posmarowane tłuszczem blachy. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.
    Masa: Orzechy włoskie drobno pokroić, laskowe należy dodawać do masy w całości. Połowę cukru skarmelizować, dodać połowę masła i orzechy włoskie. Gotową masę natychmiast rozsmarować na jednym z ciast. Drugą masę zrobić analogicznie do pierwszej tylko dodać inny rodzaj orzechów, pokryć nią drugie ciasto. Gotowe ciasta kroić na trójkąty.
    Polewa: Kakao wsypać do garnuszka, dodać cukier, margarynę i 2- 3 łyżki wody. Całość zagotować. Gdyby polewa była zbyt gęsta, można jeszcze dolać wody.
    Ciastka zamaczać jednym rogiem w polewie czekoladowej. Ustawiać na pergaminie. Kiedy czekolada zastygnie, ciastka przełożyć na talerz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 20 grudnia 2013 pychotki, u mnie takie orzechowe ciasteczka schodzą błyskawicznie :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń