Kawowe, słodkie, pyszne, łatwe ;)
Ciasteczkowe kręciołki kawowo-kakaowe
Składniki
- Mąka pszenna, 2 szklanki
- cukier, 3/4 szklanki
- cukier waniliowy, 1
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- jajko, 1
- margaryna, 1/2 kostki
- maślanka/jogurt naturalny, ok. 3 łyżki
- kakao, 2 łyżki
- kawa, 1 łyżka
Składniki
- Mąka pszenna, 2 szklanki
- cukier, 3/4 szklanki
- cukier waniliowy, 1
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- jajko, 1
- margaryna, 1/2 kostki
- maślanka/jogurt naturalny, ok. 3 łyżki
- kakao, 2 łyżki
- kawa, 1 łyżka
Etapy przygotowania
Do miski wsyp mąkę przesianą, proszek do pieczenia, cukier- waniliowy też, wymieszaj.
Dodaj pół kostki margaryny. Ja albo kroję albo "ręcznie" dzielę na kawałeczki i rzucam na suche. Potem wyrobić razem. Można też oczywiście posłużyć się wynalazkami techniki ale chyba ręcznie szybciej biorąc pod uwagę czas mycia wszelakich cudów.
Dodać jajo i maślankę/jogurt. Wyrobić lekko i odłożyć do drugiej miski połowę. To co zostało w pierwszej misce wyrobić do końca na jednolite ciacho. A do drugiej dodać kakao i kawę (rozpuszczalną oczywiście) i wyrobić także. Masy powinny być raczej zwięzłe bo będziemy wałkować. Ewentualnie podsypać mąki.
Rozwałkować jedno i drugie na podobne wymiary. Grubość 0,5 cm - około jasne bo nikt nie będzie latał z linijką albo co gorsza suwmiarką ;) Na jasne ciacho położyć ciemne i zrolować razem. Pilnować żeby się jedno z drugim skleiło pomagając sobie w razie potrzeby wodą.
Można już kroić ciacha ale ja zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika by stwardniało. Przygotowywuję sobie blaszki, nastawiam piekarnik na jakieś 180 stopni. Jak zmrozi się trochę kroję na plasterki o grubości ponad 1 cm. Z cienkie mogą być za suche po upieczeniu. Chyba że ktoś lubi ;)
Rozkładać na blaszce i piec 15-20 min, choć wiem z doświadczenia że różne piekarniki różnie reagują więc OGLĄDAĆ jak się rumienią. Chrupać z kawą lub bez, tylko poczekać aż ostygną ŁASUCHY :D:D:D:D:D:D:D
Przepis w Waszym wykonaniu (15)
Komentarze do przepisu (12)
Ostatnio komentowane przepisy
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 165
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 832
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 651
Ostatnio komentowane przepisy
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 165
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 832
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 651
Składniki
- Mąka pszenna, 2 szklanki
- cukier, 3/4 szklanki
- cukier waniliowy, 1
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- jajko, 1
- margaryna, 1/2 kostki
- maślanka/jogurt naturalny, ok. 3 łyżki
- kakao, 2 łyżki
- kawa, 1 łyżka
Do miski wsyp mąkę przesianą, proszek do pieczenia, cukier- waniliowy też, wymieszaj.
Dodaj pół kostki margaryny. Ja albo kroję albo "ręcznie" dzielę na kawałeczki i rzucam na suche. Potem wyrobić razem. Można też oczywiście posłużyć się wynalazkami techniki ale chyba ręcznie szybciej biorąc pod uwagę czas mycia wszelakich cudów.
Dodać jajo i maślankę/jogurt. Wyrobić lekko i odłożyć do drugiej miski połowę. To co zostało w pierwszej misce wyrobić do końca na jednolite ciacho. A do drugiej dodać kakao i kawę (rozpuszczalną oczywiście) i wyrobić także. Masy powinny być raczej zwięzłe bo będziemy wałkować. Ewentualnie podsypać mąki.
Rozwałkować jedno i drugie na podobne wymiary. Grubość 0,5 cm - około jasne bo nikt nie będzie latał z linijką albo co gorsza suwmiarką ;) Na jasne ciacho położyć ciemne i zrolować razem. Pilnować żeby się jedno z drugim skleiło pomagając sobie w razie potrzeby wodą.
Można już kroić ciacha ale ja zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika by stwardniało. Przygotowywuję sobie blaszki, nastawiam piekarnik na jakieś 180 stopni. Jak zmrozi się trochę kroję na plasterki o grubości ponad 1 cm. Z cienkie mogą być za suche po upieczeniu. Chyba że ktoś lubi ;)
Rozkładać na blaszce i piec 15-20 min, choć wiem z doświadczenia że różne piekarniki różnie reagują więc OGLĄDAĆ jak się rumienią. Chrupać z kawą lub bez, tylko poczekać aż ostygną ŁASUCHY :D:D:D:D:D:D:D
Powiem tam. Ja zawsze ciasta z grupy kruchopodobne robię z maślanką lub jogurtem, z racji mniej kalorycznej. Ale pamiętam ze moja babcia robiła kruche ze śmietaną i miała ciasteczka "mniej miękkie". No na pewno bardziej chrupiące. Więc może coś w tym jest.... Zresztą według reguły im więcej tłuszczu na ilość mąki tym ciasto bardziej kruche (na półkruche proporcjonalnie jest tłuszczu mniej) miałoby to sens bo jogurt czy maślanka na pewno mniej tłuste niż śmietana ;)
zrobiliśmy były fajne i pyszne
właśnie szukałam przepisu na niezbyt pracochłonne ciastka bo syn buczy od wczoraj i chyba znalazłam :) dodam do ulubionych po tej ilości komentarzy zanim sama zrobię;)
To cieszę się choć chyba nie aż takie pyszne jak ten okruszek na zdjęciu :D:D:D
fotka super, przepis prosty i tradycyjny, napewno wyprobuje i dodaje do ulubionych