Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawowe, słodkie, pyszne, łatwe ;)
Do miski wsyp mąkę przesianą, proszek do pieczenia, cukier- waniliowy też, wymieszaj.
Dodaj pół kostki margaryny. Ja albo kroję albo "ręcznie" dzielę na kawałeczki i rzucam na suche. Potem wyrobić razem. Można też oczywiście posłużyć się wynalazkami techniki ale chyba ręcznie szybciej biorąc pod uwagę czas mycia wszelakich cudów.
Dodać jajo i maślankę/jogurt. Wyrobić lekko i odłożyć do drugiej miski połowę. To co zostało w pierwszej misce wyrobić do końca na jednolite ciacho. A do drugiej dodać kakao i kawę (rozpuszczalną oczywiście) i wyrobić także. Masy powinny być raczej zwięzłe bo będziemy wałkować. Ewentualnie podsypać mąki.
Rozwałkować jedno i drugie na podobne wymiary. Grubość 0,5 cm - około jasne bo nikt nie będzie latał z linijką albo co gorsza suwmiarką ;) Na jasne ciacho położyć ciemne i zrolować razem. Pilnować żeby się jedno z drugim skleiło pomagając sobie w razie potrzeby wodą.
Można już kroić ciacha ale ja zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika by stwardniało. Przygotowywuję sobie blaszki, nastawiam piekarnik na jakieś 180 stopni. Jak zmrozi się trochę kroję na plasterki o grubości ponad 1 cm. Z cienkie mogą być za suche po upieczeniu. Chyba że ktoś lubi ;)
Rozkładać na blaszce i piec 15-20 min, choć wiem z doświadczenia że różne piekarniki różnie reagują więc OGLĄDAĆ jak się rumienią. Chrupać z kawą lub bez, tylko poczekać aż ostygną ŁASUCHY :D:D:D:D:D:D:D
Kruche, delikatne ciasteczka maślane. Żeby je wyczarować wystarczy masło, mą...
Odsłon: 361
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 90
Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...
Odsłon: 20
Kruche, delikatne ciasteczka maślane. Żeby je wyczarować wystarczy masło, mą...
Odsłon: 361
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 90
Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...
Odsłon: 20
Składniki
Do miski wsyp mąkę przesianą, proszek do pieczenia, cukier- waniliowy też, wymieszaj.
Dodaj pół kostki margaryny. Ja albo kroję albo "ręcznie" dzielę na kawałeczki i rzucam na suche. Potem wyrobić razem. Można też oczywiście posłużyć się wynalazkami techniki ale chyba ręcznie szybciej biorąc pod uwagę czas mycia wszelakich cudów.
Dodać jajo i maślankę/jogurt. Wyrobić lekko i odłożyć do drugiej miski połowę. To co zostało w pierwszej misce wyrobić do końca na jednolite ciacho. A do drugiej dodać kakao i kawę (rozpuszczalną oczywiście) i wyrobić także. Masy powinny być raczej zwięzłe bo będziemy wałkować. Ewentualnie podsypać mąki.
Rozwałkować jedno i drugie na podobne wymiary. Grubość 0,5 cm - około jasne bo nikt nie będzie latał z linijką albo co gorsza suwmiarką ;) Na jasne ciacho położyć ciemne i zrolować razem. Pilnować żeby się jedno z drugim skleiło pomagając sobie w razie potrzeby wodą.
Można już kroić ciacha ale ja zawijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażalnika by stwardniało. Przygotowywuję sobie blaszki, nastawiam piekarnik na jakieś 180 stopni. Jak zmrozi się trochę kroję na plasterki o grubości ponad 1 cm. Z cienkie mogą być za suche po upieczeniu. Chyba że ktoś lubi ;)
Rozkładać na blaszce i piec 15-20 min, choć wiem z doświadczenia że różne piekarniki różnie reagują więc OGLĄDAĆ jak się rumienią. Chrupać z kawą lub bez, tylko poczekać aż ostygną ŁASUCHY :D:D:D:D:D:D:D
Przepisy Desery
Desery
Ciasto z patelni
Desery
Wafle z kajmakiem - błyskawiczny deser
Desery
MLECZNE CIASTO Z MALINAMI ( EKSPRESOWE )
Desery
Pancakes jogurtowe
Ciasto z patelni
Przepis na to ciasto podpatrzyłam na jednym z blogów. Zaciekawił mnie i po pr...
Odsłon: 370
Wafle z kajmakiem - błyskawiczny deser
Czasem mam lenia, czasem nie mam czasu, a czasem ktoś nagle się "zwali na gło...
Odsłon: 407