Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka budyniowe

Ciastka budyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2938

Dodano:

Odsłon: 953

Ciastka budyniowe to szybkie do zrobienia ciasteczka z dodatkiem budyniu w proszku. Można je zrobić w dowolnym smaku, dobierając odpowiedni smak budyniu. U mnie tym razem ciasteczka o smaku waniliowym. Te ciastka są bardzo proste do zrobienia, ze składników, które przeważnie każdy ma w swojej kuchni. Można je wycinać różnymi foremkami lub stemplami, nadając im tym samym różne kształty.

Składniki

  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/3szkl. cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40g budyniu bez cukru o dowolnym smaku (u mnie waniliowy)
  • 100g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • opcjonalnie cukier puder do posypania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciastka budyniowe

Przygotowanie

  1. Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, cukier puder, proszek do pieczenia i budyń w proszku. Dodałam żółtko (białko zamroziłam do innych wypieków), łyżkę zimnej śmietany i pokrojone na plasterki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 4-5mm i różnymi foremkami wycinałam ciastka. Ciastka przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekłam ok. 15 minut w temp. 180 stopni bez uprzedniego nagrzewania piekarnika i bez termoobiegu. Po upieczeniu przełożyłam ciastka na metalową kratkę żeby ostygły. Przed podaniem oprószyłam je lekko cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń