Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka misie zachwycą każdego małego łasucha. Ich przygotowanie wymaga dużo cierpliwości i czasu, ale uśmiech dzieci, gdy widzą te małe słodkości jest bezcenny :-) Ciacha przygotowałam z okazji dnia otwartego w naszej szkole. Z tej porcji wyszło mi 40 ciasteczkowych misiów.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1033
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 142
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2189
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4211
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1033
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 142
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2189
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4211
Składniki
Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane w kostkę masło, żółtko i aromat waniliowy i szybko zarabiamy. Ciasto dzielimy na pół i do jednej z części dodajemy kakao. Ciasto zawijamy w woreczki jednorazowe i chowamy do lodówki na ok 1 godzinę.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy dwa placki - jasny i ciemny, a następnie kieliszkami wykrawamy kółka (o średnicy ok 47mm i 29mm) Z wyciętych kółek składamy misia (uszka robimy z mniejszego kółka dodatkowo przeciętego na pół).
Ciastka pieczemy w 170*C ok 10 minut, chociaż czas pieczenia zależny jest od grubości rozwałkowanego ciasta. Ja robiłam bardzo cieniutkie misie, więc piekłam ok. 5 minut.
Po dokładnym wystudzeniu ciastka dekorujemy lukrem i roztopioną czekoladą. SMACZNEGO :-)