Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka orzechowe z patelni

Ciastka orzechowe z patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4634

Dodano:

Odsłon: 1975

Sposób na szybkie ciastka bez użycia piekarnika

Składniki

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Jajka 2 szt.
  • Masło 0,5 kostki
  • Cukier puder 0,5szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Orzechy 75 gram (ja użyłam po 25 gram orzechów włoskich, ziemnych i nerkowców)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Dodajemy do tego pokrojone w kostkę masło oraz jajka i wyrabiamy ciasto. W połowie wyrabiania dodajemy posiekane orzechy (zamiast orzechów można użyć bakalii lub posiekaną czekoladę) i łączymy w jednolitą masę.

  2. Ciasto dzielimy na dwa kawałki i każdy z nich rozwałkowujemy na placki o grubości kilku milimetrów. Za pomocą foremek do ciastek lub szklanki wycinamy ciastka.

  3. Rozgrzewamy suchą patelnię i kładziemy na niej ciastka. Smażymy je po kilka minut z każdej strony na rumiano.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń