Pachnące wanilią ciastka owsiane z bakaliami.
Ciastka owsiane
Składniki
- Mąka pszenna 250 g
- Płatki owsiane 250 g
- Margaryna do pieczenia 250 g
- Jajka 2 szt.
- Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
- Cukier 1/2 szklanki
- Sól 1/4 łyżeczki
- Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
- Słonecznik 100 g
- Rodzynki sułtańskie 100 g
- Żurawina suszona 100 g
- Sezam 2/3 szklanki
Składniki
- Mąka pszenna 250 g
- Płatki owsiane 250 g
- Margaryna do pieczenia 250 g
- Jajka 2 szt.
- Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
- Cukier 1/2 szklanki
- Sól 1/4 łyżeczki
- Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
- Słonecznik 100 g
- Rodzynki sułtańskie 100 g
- Żurawina suszona 100 g
- Sezam 2/3 szklanki

Etapy przygotowania
Płatki owsiane rozdrobnić blenderem.
Mąkę, płatki, cukier wanilinowy, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać.
Dodać margarynę i posiekać.
Dodać rodzynki, słonecznik, sezam, żurawinę oraz jajka i połączyć całość za pomocą miksera.
Ciasto podzielić na połowy.
Jedną połowę rozwałkować na blasze o wymiarach około 20 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ostrą szpatułką pokroić rozwałkowane ciasto na około 12 prostokątnych kawałków.
Blachę z ciastem wstawić do zamrażarki na około 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza, wstawić blachę z ciastem i piec przez 20 minut przy włączonych grzałkach górnej i dolnej.
Jeżeli macie drugą blachę podobnej wielkości, powtórzcie wszystko od etapu 6 do etapu 9. Jeśli nie macie, rozwałkujcie drugą połowę ciasta na papierze do pieczenia położonym na desce do krojenia, podzielcie je na prostokąty i wstawcie całość do zamrażarki na około 15 minut.
Po wyjęciu pierwszej partii ciastek z piekarnika, zdejmijcie z blachy papier z ciastkami, połóżcie na niej drugą partię ciastek na papierze i pieczcie podobnie jak pierwszą partię.
Ciastka po upieczeniu są raczej delikatne i kruche, dlatego należy je ostrożnie zdejmować z blachy i papieru.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 31
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 78
Ostatnio komentowane przepisy

Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 31
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 78



Składniki
- Mąka pszenna 250 g
- Płatki owsiane 250 g
- Margaryna do pieczenia 250 g
- Jajka 2 szt.
- Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
- Cukier 1/2 szklanki
- Sól 1/4 łyżeczki
- Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
- Słonecznik 100 g
- Rodzynki sułtańskie 100 g
- Żurawina suszona 100 g
- Sezam 2/3 szklanki
Płatki owsiane rozdrobnić blenderem.
Mąkę, płatki, cukier wanilinowy, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać.
Dodać margarynę i posiekać.
Dodać rodzynki, słonecznik, sezam, żurawinę oraz jajka i połączyć całość za pomocą miksera.
Ciasto podzielić na połowy.
Jedną połowę rozwałkować na blasze o wymiarach około 20 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ostrą szpatułką pokroić rozwałkowane ciasto na około 12 prostokątnych kawałków.
Blachę z ciastem wstawić do zamrażarki na około 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza, wstawić blachę z ciastem i piec przez 20 minut przy włączonych grzałkach górnej i dolnej.
Jeżeli macie drugą blachę podobnej wielkości, powtórzcie wszystko od etapu 6 do etapu 9. Jeśli nie macie, rozwałkujcie drugą połowę ciasta na papierze do pieczenia położonym na desce do krojenia, podzielcie je na prostokąty i wstawcie całość do zamrażarki na około 15 minut.
Po wyjęciu pierwszej partii ciastek z piekarnika, zdejmijcie z blachy papier z ciastkami, połóżcie na niej drugą partię ciastek na papierze i pieczcie podobnie jak pierwszą partię.
Ciastka po upieczeniu są raczej delikatne i kruche, dlatego należy je ostrożnie zdejmować z blachy i papieru.
Super :)
Pyszne i zdrowe ciasteczka:)