Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka owsiane

Ciastka owsiane

Autor:

Przepisów i artykułów: 275 Ocena: 1348

Dodano:

Odsłon: 730

Pachnące wanilią ciastka owsiane z bakaliami.

Składniki

  • Mąka pszenna 250 g
  • Płatki owsiane 250 g
  • Margaryna do pieczenia 250 g
  • Jajka 2 szt.
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Sól 1/4 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
  • Słonecznik 100 g
  • Rodzynki sułtańskie 100 g
  • Żurawina suszona 100 g
  • Sezam 2/3 szklanki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciastka owsiane

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane rozdrobnić blenderem.

  2. Mąkę, płatki, cukier wanilinowy, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać.

  3. Dodać margarynę i posiekać.

  4. Dodać rodzynki, słonecznik, sezam, żurawinę oraz jajka i połączyć całość za pomocą miksera.

  5. Ciasto podzielić na połowy.

  6. Jedną połowę rozwałkować na blasze o wymiarach około 20 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  7. Ostrą szpatułką pokroić rozwałkowane ciasto na około 12 prostokątnych kawałków.

  8. Blachę z ciastem wstawić do zamrażarki na około 15 minut.

  9. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza, wstawić blachę z ciastem i piec przez 20 minut przy włączonych grzałkach górnej i dolnej.

  10. Jeżeli macie drugą blachę podobnej wielkości, powtórzcie wszystko od etapu 6 do etapu 9. Jeśli nie macie, rozwałkujcie drugą połowę ciasta na papierze do pieczenia położonym na desce do krojenia, podzielcie je na prostokąty i wstawcie całość do zamrażarki na około 15 minut.

  11. Po wyjęciu pierwszej partii ciastek z piekarnika, zdejmijcie z blachy papier z ciastkami, połóżcie na niej drugą partię ciastek na papierze i pieczcie podobnie jak pierwszą partię.

  12. Ciastka po upieczeniu są raczej delikatne i kruche, dlatego należy je ostrożnie zdejmować z blachy i papieru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń