Pachnące wanilią ciastka owsiane z bakaliami.
Ciastka owsiane
Składniki
- Mąka pszenna 250 g
- Płatki owsiane 250 g
- Margaryna do pieczenia 250 g
- Jajka 2 szt.
- Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
- Cukier 1/2 szklanki
- Sól 1/4 łyżeczki
- Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
- Słonecznik 100 g
- Rodzynki sułtańskie 100 g
- Żurawina suszona 100 g
- Sezam 2/3 szklanki
Składniki
- Mąka pszenna 250 g
- Płatki owsiane 250 g
- Margaryna do pieczenia 250 g
- Jajka 2 szt.
- Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
- Cukier 1/2 szklanki
- Sól 1/4 łyżeczki
- Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
- Słonecznik 100 g
- Rodzynki sułtańskie 100 g
- Żurawina suszona 100 g
- Sezam 2/3 szklanki

Etapy przygotowania
Płatki owsiane rozdrobnić blenderem.
Mąkę, płatki, cukier wanilinowy, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać.
Dodać margarynę i posiekać.
Dodać rodzynki, słonecznik, sezam, żurawinę oraz jajka i połączyć całość za pomocą miksera.
Ciasto podzielić na połowy.
Jedną połowę rozwałkować na blasze o wymiarach około 20 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ostrą szpatułką pokroić rozwałkowane ciasto na około 12 prostokątnych kawałków.
Blachę z ciastem wstawić do zamrażarki na około 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza, wstawić blachę z ciastem i piec przez 20 minut przy włączonych grzałkach górnej i dolnej.
Jeżeli macie drugą blachę podobnej wielkości, powtórzcie wszystko od etapu 6 do etapu 9. Jeśli nie macie, rozwałkujcie drugą połowę ciasta na papierze do pieczenia położonym na desce do krojenia, podzielcie je na prostokąty i wstawcie całość do zamrażarki na około 15 minut.
Po wyjęciu pierwszej partii ciastek z piekarnika, zdejmijcie z blachy papier z ciastkami, połóżcie na niej drugą partię ciastek na papierze i pieczcie podobnie jak pierwszą partię.
Ciastka po upieczeniu są raczej delikatne i kruche, dlatego należy je ostrożnie zdejmować z blachy i papieru.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (8)
Ostatnio komentowane przepisy

Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Owoce
- Awokado
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 182

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 2092


Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 3119
Ostatnio komentowane przepisy

Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Owoce
- Awokado
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Czosnek
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 182

Bardzo smaczna, pożywna zupa.
- Polska
- Włoska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 2092


Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 3119



Składniki
- Mąka pszenna 250 g
- Płatki owsiane 250 g
- Margaryna do pieczenia 250 g
- Jajka 2 szt.
- Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
- Cukier 1/2 szklanki
- Sól 1/4 łyżeczki
- Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
- Słonecznik 100 g
- Rodzynki sułtańskie 100 g
- Żurawina suszona 100 g
- Sezam 2/3 szklanki
Płatki owsiane rozdrobnić blenderem.
Mąkę, płatki, cukier wanilinowy, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszać.
Dodać margarynę i posiekać.
Dodać rodzynki, słonecznik, sezam, żurawinę oraz jajka i połączyć całość za pomocą miksera.
Ciasto podzielić na połowy.
Jedną połowę rozwałkować na blasze o wymiarach około 20 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ostrą szpatułką pokroić rozwałkowane ciasto na około 12 prostokątnych kawałków.
Blachę z ciastem wstawić do zamrażarki na około 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza, wstawić blachę z ciastem i piec przez 20 minut przy włączonych grzałkach górnej i dolnej.
Jeżeli macie drugą blachę podobnej wielkości, powtórzcie wszystko od etapu 6 do etapu 9. Jeśli nie macie, rozwałkujcie drugą połowę ciasta na papierze do pieczenia położonym na desce do krojenia, podzielcie je na prostokąty i wstawcie całość do zamrażarki na około 15 minut.
Po wyjęciu pierwszej partii ciastek z piekarnika, zdejmijcie z blachy papier z ciastkami, połóżcie na niej drugą partię ciastek na papierze i pieczcie podobnie jak pierwszą partię.
Ciastka po upieczeniu są raczej delikatne i kruche, dlatego należy je ostrożnie zdejmować z blachy i papieru.
zawsze powtarzam:ze wszystkich słodyczy najlepsze są śledzie :) zagoszczą u nas na wigilijnym stole:)))
smacznego:)
Dzięki:) Zapraszam także na mojego bloga http://dobra-zonka-w-kuchni.blogspot.com/
sałatka pyszna, a zdjęcie piękne :)
Dziękuję i polecam, bo sałatka naprawdę smaczna:)