Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciastka owsiane błyskawiczne"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 134
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 33
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 134
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 33
Składniki
Miękkie masło utrzeć na puszysto z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. Podczas ucierania dodawać po 1 jajku. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, stopniowo dodawać do masy maślanej. Na koniec do ciasta dodać posiekane bakalie (można je uprzednio namoczyć we wrzątku, a potem dobrze osuszyć).
Z ciasta formować dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosyp mąki lub płatków), lekko spłaszczyć, rozkładać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 13-15 min w temp. 180oC. Po wyjęciu blachy z piekarnika odczekać kilka minut przed przełożeniem ciasteczek na półmisek.
Do ciasteczek możesz dodać 1-2 łyżki kakao i drobno posiekaną czekoladę, najlepiej gorzką z wysoką zawartością kakao.
ok. 25 minutŹródło: Twoje Imperium