Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka owsiane z białą czekoladą i żurawiną

Ciastka owsiane z białą czekoladą i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 2521

Dodano:

Odsłon: 104

Pyszne, chrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną i skórką z pomarańczy z warstwą białej czekolady

Składniki

  • 150 g całych migdałów,
  • 200 g mąki z pełnego przemiału
  • 150 g płatków owsianych górskich
  • szczypta soli
  • 200 g miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 25 ml soku z pomarańczy
  • 120 g suszonej żurawiny
  • 200 g białej czekolady
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żurawinę lekko posiekać i zalać sokiem pomarańczowym.
    Migdały rozłożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec ok 10 minut mieszając co jakiś czas, lekko przestudzić i posiekać na kawałki.
    Migdały przełożyć do miski, dodać mąkę, sól i płatki, wymieszać.
    Do drugiej miski przełożyć masło, z cukrem, utrzeć z pomocą miksera ok 2 minut, dodać skórkę pomarańczową i zmieszać.
    Do masła z cukrem dodać mieszankę suchych składników i zmieszać (mikserem na wolnych obrotach albo łyżką). Dodać żurawinę z sokiem, zmieszać. Ciasto uformować z kulę.
    Stolnicę wysypać mąką, wyłożyć ciasto i delikatnie rozwałkować na grubość 1/2 cm.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni

  2. Formę do pieczenia wyłożyć papierem.
    Z ciasta za pomocą formy do ciastek (albo małej szklanki) wycinać ciasteczka i przekładać na formę do pieczenia.
    Piec 18 minut, odłożyć do całkowitego przestygnięcia.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Za pomocą kulinarnego pędzelka smarować zimne ciastka z jednej strony, odłożyć żeby czekolada stężała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń