Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Nie zawsze jednak mamy coś pod ręką. Na ratunek przychodzą wtedy ciasteczka ślimaczki. Proste w wykonaniu, mocno kruche i pyszne.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i masło. Całość siekamy do lekkiego połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto.
Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao oraz cynamon. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki.
Jasne ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (ok ½ cm grubości), wierzch smarujemy białkiem.
Ciemne ciasto rozwałkowujemy na tą samą wielkość. Kładziemy na jasnym cieście. Delikatnie wałkujemy. Smarujemy białkiem i zwijamy w rulon. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki.
Schłodzone ciasto kroimy na plasterki ok ½ cm szerokości. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 15 minut. Studzimy
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 8
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 8
Bardzo prosty i szybki sposób na karkówkę. Jednocześnie tak przygotowana kark...
Odsłon: 3185
Idealna ryba na piątkowy grill. Doprawiona na ostro była gotowa w 15 minut.
Odsłon: 8
Mięciutkie i rozpływające się w ustach i co najważniejsze gotowe w 5 minut! P...
Odsłon: 8
Bardzo prosty i szybki sposób na karkówkę. Jednocześnie tak przygotowana kark...
Odsłon: 3185
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i masło. Całość siekamy do lekkiego połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao oraz cynamon. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki.
Jasne ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (ok ½ cm grubości), wierzch smarujemy białkiem. Ciemne ciasto rozwałkowujemy na tą samą wielkość. Kładziemy na jasnym cieście. Delikatnie wałkujemy. Smarujemy białkiem i zwijamy w rulon. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki.
Schłodzone ciasto kroimy na plasterki ok ½ cm szerokości. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 15 minut. Studzimy
Przepisy Desery
Desery
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Desery
Ptysie z bitą śmietaną
Desery
Ucierane ciasto z rabarbarem
Desery
Ciasto palma
Truskawkowo-rabarbarowe tiramisu
Tiramisu to klasyczny, włoski deser, co nie znaczy, że nie można go modyfikow...
Odsłon: 152
Ptysie z bitą śmietaną
Dzisiaj po raz pierwszy przygotowałam ptysie z bitą śmietaną. Bałam się zab...
Odsłon: 173