Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasem nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Nie zawsze jednak mamy coś pod ręką. Na ratunek przychodzą wtedy ciasteczka ślimaczki. Proste w wykonaniu, mocno kruche i pyszne.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1321
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25049
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 157
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1321
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25049
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 157
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier i masło. Całość siekamy do lekkiego połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao oraz cynamon. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki.
Jasne ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (ok ½ cm grubości), wierzch smarujemy białkiem. Ciemne ciasto rozwałkowujemy na tą samą wielkość. Kładziemy na jasnym cieście. Delikatnie wałkujemy. Smarujemy białkiem i zwijamy w rulon. Zawijamy w folię i wkładamy na ok 30 minut do zamrażarki.
Schłodzone ciasto kroimy na plasterki ok ½ cm szerokości. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 15 minut. Studzimy