Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka z kleiku ryżowego

Ciastka z kleiku ryżowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 377 Ocena: 1988

Dodano:

Odsłon: 332

Ciastka zrobiłam w dwóch wersjach, z dżemem z czarnej porzeczki i takie bez żadnych dodatków. Ciastka robi się i piecze bardzo szybko. Składników nie trzeba wiele, a dzięki zawartości kleiku dla dzieci są dobrym wypiekiem dla tych najmłodszych smakoszy. Nie zawierają mąki ani mleka

Składniki

  • opakowanie kleiku ryżowego dla dzieci160g
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 8 płaskich łyżek wiórek kokosowych
  • 250g masła w temp. pokojowej
  • dżem z czarnej porzeczki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciastka z kleiku ryżowego

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania ciasteczek z kleiku ryżowego jest banalnie prosty. Wystarczy tak naprawdę włożyć wszystkie wymienione składniki (oprócz dżemu) do miski i wymieszać. Idąc tym tropem wsypałam więc do miski kleik, wiórki kokosowe, cukier zwykły i waniliowy. Wbiłam jajka i dodałam miękkie masło. Wszystko wymieszałam rękami ale można to też zrobić łyżką czy robotem (ale tu należy uważać aby go nie spalić). Ciasto będzie się kleić po wymieszaniu ale nie będzie tak ścisłe jak na przykład ciasto kruche. To ma zupełnie inną konsystencję. Jest bardziej miękkie, maślane. Z wymieszanego ciasta odrywałam małe porcje i formowałam z nich kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Takie kulki układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę kulek spłaszczyłam na placki o grubości około 0,5 centymetra, a w drugiej połowie zrobiłam zagłębienia palcem jak w przypadku klusek śląskich. W te zagłębienia powkładałam po odrobinie dżemu porzeczkowego domowej roboty. Można też użyć wiśni z kompotu, marmolady lub nutelli. Ciastka należy układać w odstępach bo w trakcie pieczenia rosną.Tak przygotowane ciastka wstawiłam do piekarnika i piekłam niecałe 20 minut w temp. 160 stopni + termoobieg. Piekarnika przed pieczeniem nie rozgrzewałam. Po upieczeniu blachę z ciastkami wyjęłam i na niej ciastka pozostawiłam do wystygnięcia. Ciastka można dodatkowo przed podaniem udekorować czekoladą lub cukrem pudrem, ale ja moje zostawiłam w takiej prostej wersji żeby ich nie przesłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń