Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzechowym!
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
Składniki
W dużej misce wymieszaj roztopione masło z masłem orzechowym aż uzyskasz gładką masę. Dodaj obydwa cukry i zmiksuj. Masa powinna zrobić się kremowa.
Wbij jajko, dodaj ekstrakt waniliowy, sodę oczyszczoną i sól, ponownie wymieszaj.
Stopniowo wsypuj mąkę, mieszając aż powstanie gładkie ciasto. Na koniec dodaj kawałki czekolady i delikatnie wymieszaj.
Z ciasta formuj kulki wielkości około 2 łyżek i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodź w lodówce przez 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 175°C bez termoobiegu. Spłaszcz delikatnie kulki ciasta. Piecz przez 8–12 minut aż spody lekko się zarumienią, a wierzch straci surowy wygląd.