Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit

Autor:

Przepisów i artykułów: 563 Ocena: 7950

Dodano:

Odsłon: 15843

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach i słonych krakersach. Słony smak krakersów i słodka masa krówkowa, doskonale się komponują.

Składniki

  • 2 paczki herbatników maślanych
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 4 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki margaryny
  • krakersy
  • masa krówkowa w puszce
  • 1/2 l. śmietanki 30 %
  • gorzka czekolada do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto 3 bit

Przygotowanie

  1. Składniki na dużą formę.

    2 paczki herbatników maślanych wyłożyć na dno formy.

    Zagotować 3 szklanki mleka z 1/2 szklanki cukru
    w szklance zimnego mleka rozmieszać 1 szklankę mąki krupczatki i 4 żółtka. Wlać to na gotujące mleko, mieszać, aż powstanie budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
    1/2 kostki masła i 1/2 kostki margaryny Kasia zmiksować na puch. Stopniowo dodawać zimny budyń.
    Masę wyłożyć na herbatniki, następnie ułożyć warstwę z krakersów. Na krakersy rozsmarować krówkę, ponownie ułożyć krakersy.

    1/2 l. śmietanki 30 % zmiksować, można ją usztywnić śmietan fix, ja dałam.
    Ciasto po wierzchu dekorujemy startą gorzką czekoladą.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń