Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto 3bit siostry Anastazji to szybki i prosty w wykonaniu deser, który nie wymaga pieczenia. To klasyczne wręcz połączenie herbatników, karmelu i bardzo słodkiego kremu, które świetnie sprawdzi się na co dzień, do niedzielnej kawy, ale także od święta!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11276
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4942
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1133
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9824
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1459
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11276
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4942
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1133
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9824
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1459
Składniki
Formę do pieczenia o wymiarach ok. 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż w niej jedną warstwę herbatników, przycinając je w razie potrzeby. Na herbatniki wylej kajmak i wyrównaj.
Przygotuj krem budyniowy. Zagotuj 500 ml mleka w dużym garnku. Pozostałe mleko wymieszaj z jajkami, wanilią, mąką i skrobią. Wlewaj mieszankę cienkim strumyczkiem do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotuj całość przez 1-2 minuty do mocnego zgęstnienia. Krem budyniowy wylej do formy i wyrównaj w razie potrzeby. Przykryj je kolejną warstwą herbatników. Ciasto włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny, by krem stężał.
Przygotuj bitą śmietanę. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Rozłóż ją na drugą warstwę herbatników, po całkowitym ostygnięciu kremu budyniowego. Na bitą śmietanę rozłóż trzecią warstwę herbatników. Ciasto 3bit siostry Anastazji podawaj po schłodzeniu w lodówce, najlepiej z dodatkiem sezonowych owoców.