Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na polskie jagody otwarty! Domowe jagodzianki rządzą.
blaszka piekarnika, miska duża, miska mała, pędzelek silikonowy, papier do pieczenia
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2175
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 142
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 247
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2175
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 142
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 247
Składniki
Przygotowanie jagodzianek zaczniemy od kruszonki bo musi się schłodzić w lodówce. Do naczynia do dajemy mąkę, cukier i masło. Wyrabiamy na masę na nastawie 10s/4obr. Odstawiamy do lodówki by łatwiej ją było później zetrzeć.
Pora przygotować ciasto. Do naczynia wlewamy mleko. Dodajemy pokruszone w palcach drożdże i cukier. Podgrzewamy na nastawie 3min/37 stopni/obr.1
Dodajemy mąkę, cukier waniliowy lub wanilinowy, dwa żółtka, masło i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto z pomocą interwału przez 2 minuty. Przekładamy ciasto do dużej (będzie wyrastać) miski natłuszczonej łyżką oleju. Zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Każdą część dzielimy na kolejne równe cztery części. Z podanego przepisu powinno się udać zrobić 16 słusznej wielkości jagodzianek. Formujemy kulkę i układamy na oprószonej mąką stolnicy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Nie piszę, że w ciepłe miejsce bo aktualnie wszędzie jest ciepło...
Na pokrywie maszyny stawiamy miseczkę by odważyć odpowiednią ilość wcześniej dokładnie umytych jagód. Dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną i cukier. Delikatnie mieszamy i odstawiamy.
Każdą wyrośniętą kulę ciasta rozpłaszczamy ręką.
Nakładamy nadzienie jagodowe i lepimy brzegi podobnie jak przy pierogach. Delikatnie formujemy już widoczny kształt jagodzianki.
Układamy je na blaszce z piekarnika, wyściełanej papierem do pieczenia.
Każdą jagodziankę smarujemy z pomocą silikonowego pędzelka rozbełtanym jajkiem.
Kruszonkę wyjmujemy z lodówki i ścieramy do miseczki. Na każdej jagodziance układamy słuszną porcję kruszonki.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni w trybie góra-dół. Pieczemy jagodzianki na środkowej półce przez około 15 minut. Upieczone jagodzianki układamy na kratce celem ostudzenia.
Ostudzone jagodzianki posypujemy jeszcze cukrem pudrem.
Po inne przepisy zapraszam na blog. Link pod wpisem pozdrawiam Kuchnia Rodzinna