Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Alpejska Słodycz

Ciasto Alpejska Słodycz

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 7788

Dodano:

Odsłon: 4414

Delikatne ciasto z dwóch mas, jogurtowej i śmietanowej na biszkopcie z orzechami.

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kakao
  • Niepełna szklanka cukru
  • 100 g orzechów laskowych niesolonych
  • Składniki na masę jogurtową:
  • Duży jogurt naturalny
  • 1 łyżka żelatyny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • Galaretka fioletowa
  • Składniki na masę śmietankową:
  • 2 śmietany 30%
  • 2 żółte galaretki
  • Czekolada biała
  • 100 g wiórków kokosowych
  • Galaretka czerwona
  • 2 szklanki wody
  • Dodatkowo:
  • 100 g migdałów
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Alpejska Słodycz

Przygotowanie

  1. 1. Galaretki czerwona oraz fioletową rozpuszczamy każdą osobno w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego stężenia.
    2. Białko oddzielamy od żółtek i miksujemy mikserem
    3. Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka.
    4. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką z masą jajeczną

  2. 5. Masę biszkoptową dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i pokruszone orzechy.

  3. 6. Wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm robiąc dowolny wzorek, na przemian ciasto białe, ciasto kakaowe.
    7. Pieczemy 30 minut w 180°C.

  4. 8. W tym czasie jogurty miksujemy mikserem z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną oraz cukrem pudrem i dodajemy fioletową galaretkę pokrojoną w kostkę, delikatnie mieszamy łyżką.Wylewamy na ostudzony biszkopt.

  5. 9. Następnie rozpuszczamy galaretki żółte oraz czekoladę w dwóch szklankach gorącej wody i studzimy.

  6. 10. Śmietany ubijamy mikserem i dodajemy przestudzone galaretki z czekoladą.
    11. Masę śmietankową mieszamy z wiórkami kokosowymi i czerwoną galaretką pokrojona w kostkę.

  7. 12. Masę wylewamy na masę jogurtową i posypujemy migdałami.
    13. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.

  8. 14. Ciasto gotowe.
    15. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń