Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bananowe to mój ulubiony pomysł na zużycie bardzo dojrzałych bananów, na które już nikt nie ma ochoty. Ciasto wychodzi dość wilgotne, miękkie i niesamowicie aromatyczne. Mam dla Was propozycję bezglutenową, ale wystarczy dodać mąki pszennej, aby mieć wyśmienity wypiek dla osób, które nie muszą/nie chcą unikać glutenu. Polecam do skosztowania! W a r t o !
miska, łyżka, nóż, keksówka
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2328
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3356
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1413
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2150
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2328
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3356
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1413
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2150
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C. 3 Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Do bananów dodajemy jajka, olej, jogurt i miód. Mieszamy dokładnie.
50 g czekolady siekamy na drobne kawałki. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, cynamon, sól, sodę. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy czekoladę, chwilę mieszamy.
Całość przekładamy do keksówki. Na wierzchu ciasta układamy plasterki ostatniego banana i opcjonalnie posypujemy wierzch dodatkową czekoladą. Pieczemy przez 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy w temperaturze pokojowej. Smacznego!