Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bananowe to mój ulubiony pomysł na zużycie bardzo dojrzałych bananów, na które już nikt nie ma ochoty. Ciasto wychodzi dość wilgotne, miękkie i niesamowicie aromatyczne. Mam dla Was propozycję bezglutenową, ale wystarczy dodać mąki pszennej, aby mieć wyśmienity wypiek dla osób, które nie muszą/nie chcą unikać glutenu. Polecam do skosztowania! W a r t o !
miska, łyżka, nóż, keksówka
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5293
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 846
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11721
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5059
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1313
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5293
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 846
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11721
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5059
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1313
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C. 3 Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Do bananów dodajemy jajka, olej, jogurt i miód. Mieszamy dokładnie.
50 g czekolady siekamy na drobne kawałki. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, cynamon, sól, sodę. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy czekoladę, chwilę mieszamy.
Całość przekładamy do keksówki. Na wierzchu ciasta układamy plasterki ostatniego banana i opcjonalnie posypujemy wierzch dodatkową czekoladą. Pieczemy przez 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy w temperaturze pokojowej. Smacznego!