Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bananowe z kokosem

Ciasto bananowe z kokosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 1115

Dodano:

Odsłon: 1623

Bardzo ciekawy pomysł, jeśli nie chcemy kolejnego chlebka bananowego. Banany są w kawałkach, zatem wyraźnie wyczuwalne w cieście, a kokos jest interesującym uzupełnieniem smaku.

Składniki

  • 4 dojrzałe banany
  • 1 cytryna
  • 7 łyżek cukru
  • 7 płaskich łyżek masła
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 4 garście wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 2 łyżki masła roztapiam. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia i polewam rozpuszczonym tłuszczem i posypuje 2 łyżkami cukru.
    Resztę masła, resztę cukru i jajka ucieram na puszystą masę. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszam w jednej misce i dodaję do masy cały czas ucierając. Do ciasta dodaję sok wyciśnięty z cytryny.
    Banany obieram i kroję na 2 centymetrowe kawałki, które skrapiam cytryną, żeby nie ściemniały. Banany układam równomiernie na dnie tortownicy i posypuję 3 garściami wiórków kokosowych.

  2. Następnie na banany wykładam ciasto i rozsmarowuję na całej powierzchni. Ciasto piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż zrobi się złote.
    Kiedy ciasto przestygnie, posypuję je 1 garścią wiórków kokosowych – ciasto jest gotowe do jedzenia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń