Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Pyszne ciasto o smaku bananowym.
Forma 36 cm x 25 cm
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1408
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 310
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1038
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1408
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 310
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1038
Składniki
BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier nadal ubijając, a potem żółtka. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać łopatką (nie używać miksera). Dodać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę octu, ponownie delikatnie wymieszać. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C. Zimny biszkopt wyjąć z formy i za pomocą noża zdjąć z niego skórkę. Następnie przeciąć biszkopt na dwa blaty. Jeden blat ponownie włożyć do formy.
MASA BANANOWA 3 szklanki soku zagotować. W 1 szklance soku wymieszać budynie. Wlać do gotującego mleka. Kilka minut gotować aż masa zgęstnieje, cały czas intensywnie mieszając. Następnie zdjąć z ognia i wsypać 2 galaretki bananowe. Wymieszać. Odstawić masę do ostygnięcia. Masło utrzeć. Stopniowo dodawać zimną masę bananową i cały czas ucierać. Gotową masę wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
GALARETKA 2 galaretki bananowe rozpuścić w 3,5 szklankach gorącej wody. Ostudzić. Banany pokroić w plasterki i ułożyć na biszkopcie. Zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki i poczekać aż całkowicie stężeje.