Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bananowo-orzechowe

Ciasto bananowo-orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 1425

Dodano:

Odsłon: 8109

Ciasto z dojrzałych bananów i mielonych orzechów z dodatkiem cynamonu i kardamonu. Pyszne i bez wyrzutów sumienia

Składniki

  • Banan dojrzały - 3szt
  • Jajko - 2 szt
  • Mąka pszenna - 100g
  • Orzechy mielone - 100g (u mnie 50g laskowych i 50g migdałów)
  • Olej - 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier - 3 łyżki + 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Mleko - 2 łyżki
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Kardamon - 1 łyżeczka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mikserem mieszamy 2 jajka, mleko, 3 łyżki cukru, olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i mielone orzechy. Na końcu dodajemy 2 zgniecione widelcem banany. Dokładnie mieszamy. Do nasmarowanej foremki keksowej wlewamy pół ciasta. Rozsypujemy łyżeczkę cukru, cynamon i kardamon.

  2. Zalewamy resztą ciasta i na górze układamy ostatniego banana pokrojonego w plasterki.

  3. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut - do suchego patyczka. Możemy zostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami do wystudzenia.

  4. Banany na wierzchu uwalniają całą swoją słodycz, a po przekrojeniu ciasto ma w środku "uśmiech" z cynamonu i kardamonu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń