Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś słodkiego dla prawdziwego łasucha i wielbiciela czekolady:) Kakaowy biszkopt, na nim krem z mascarpone, nutellą i kremówką a na to wszystko bita śmietaną z czekoladą "na gorąco" i do dekoracji starta czekolada mleczna. Słodko, pysznie i....kalorycznie /niestety:(/. Wymiary blaszki: 26 x 32
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9534
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4428
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 171
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20797
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9534
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4428
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 171
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20797
Składniki
Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na jasny krem. Nie przerywając ubijania dodajemy wodę i olej. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 30 min - do "suchego patyczka". Odstawiamy na kilka godzin do wystudzenia. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki, odwracamy, ponownie wkładamy do blaszki /wyłożonej świeżym papierem do pieczenia/ i nasączamy ponczem: naparu herbacianego wymieszanego z rumem.
Krem I: dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. W drugim naczyniu serek mascarpone ucieramy mikserem z nutellą /najlepiej serek i nutellę godzinkę wcześniej wyjąć z lodówki żeby miały temperaturę pokojową i łatwo się połączyły/. Do czekoladowo-serowej masy dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Krem wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki. Krem II: schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem. Czekoladę na gorąco w proszku dodajemy do usztywniacza śmietany /śmetanfix, śnieżka lub coś podobnego/ i razem dodajemy do śmietany. Gdy śmietana uzyska odpowiednią konsystencję wykładamy ją na ciasto /na krem serowo-czekoladowy/. /Zarówno czekolada na gorąco jak i nutellą są dość słodkie dlatego nie dodajemy cukru/
Na koniec jako dekoracje na całość ścieramy na tarce połowę czekolady mlecznej /lub gorzkiej/. Przed podaniem ciasto mocno schładzamy.