Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś słodkiego dla prawdziwego łasucha i wielbiciela czekolady:) Kakaowy biszkopt, na nim krem z mascarpone, nutellą i kremówką a na to wszystko bita śmietaną z czekoladą "na gorąco" i do dekoracji starta czekolada mleczna. Słodko, pysznie i....kalorycznie /niestety:(/. Wymiary blaszki: 26 x 32
Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na jasny krem. Nie przerywając ubijania dodajemy wodę i olej. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 30 min - do "suchego patyczka". Odstawiamy na kilka godzin do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki, odwracamy, ponownie wkładamy do blaszki /wyłożonej świeżym papierem do pieczenia/ i nasączamy ponczem: naparu herbacianego wymieszanego z rumem.
Krem I: dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. W drugim naczyniu serek mascarpone ucieramy mikserem z nutellą /najlepiej serek i nutellę godzinkę wcześniej wyjąć z lodówki żeby miały temperaturę pokojową i łatwo się połączyły/. Do czekoladowo-serowej masy dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Krem wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
Krem II: schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem. Czekoladę na gorąco w proszku dodajemy do usztywniacza śmietany /śmetanfix, śnieżka lub coś podobnego/ i razem dodajemy do śmietany. Gdy śmietana uzyska odpowiednią konsystencję wykładamy ją na ciasto /na krem serowo-czekoladowy/.
/Zarówno czekolada na gorąco jak i nutellą są dość słodkie dlatego nie dodajemy cukru/
Na koniec jako dekoracje na całość ścieramy na tarce połowę czekolady mlecznej /lub gorzkiej/. Przed podaniem ciasto mocno schładzamy.
Niezawodna polewa która zawsze sie udaje!Po wiecej inspiracji zapraszam na mó...
Odsłon: 3563
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 24
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1638
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1473
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 132
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1451
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 24
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1638
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1473
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 132
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1451
Składniki
Biszkopt: jajka ubijamy z cukrem na jasny krem. Nie przerywając ubijania dodajemy wodę i olej. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko, dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 30 min - do "suchego patyczka". Odstawiamy na kilka godzin do wystudzenia. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki, odwracamy, ponownie wkładamy do blaszki /wyłożonej świeżym papierem do pieczenia/ i nasączamy ponczem: naparu herbacianego wymieszanego z rumem.
Krem I: dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. W drugim naczyniu serek mascarpone ucieramy mikserem z nutellą /najlepiej serek i nutellę godzinkę wcześniej wyjąć z lodówki żeby miały temperaturę pokojową i łatwo się połączyły/. Do czekoladowo-serowej masy dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Krem wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki. Krem II: schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem. Czekoladę na gorąco w proszku dodajemy do usztywniacza śmietany /śmetanfix, śnieżka lub coś podobnego/ i razem dodajemy do śmietany. Gdy śmietana uzyska odpowiednią konsystencję wykładamy ją na ciasto /na krem serowo-czekoladowy/. /Zarówno czekolada na gorąco jak i nutellą są dość słodkie dlatego nie dodajemy cukru/
Na koniec jako dekoracje na całość ścieramy na tarce połowę czekolady mlecznej /lub gorzkiej/. Przed podaniem ciasto mocno schładzamy.
Przepisy Desery
Desery
Tarta z wiśniami i bezą
Desery
Jogurtowiec z czarną porzeczką
Desery
Jogurtowy obłoczek
Desery
Chatka Baby Jagi
Tarta z wiśniami i bezą
Kruche ciasto w połączeniu z soczystymi wiśniami i słodką bezą to cudowne poł...
Odsłon: 60
Jogurtowiec z czarną porzeczką
Jogurtowiec z czarną porzeczką. Bez pieczenia, słodko - kwaskowaty, mocno sch...
Odsłon: 88