Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bawole oczy

Ciasto bawole oczy

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1013

Dodano:

Odsłon: 9144

Ciasto, które nie tylko wspaniale wygląda, ale również świetnie smakuje :)

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 0,5 kg mąki
  • 25 dag masła lub margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do kulek:
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka śmietany
  • szklanka mielonych orzechów
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu
  • Krem:
  • kostka masła w temp. pokojowej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • Oraz:
  • słoiczek marmolady lub powidła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gotujemy budyń na krem:

    Szklankę mleka gotujemy razem z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy na mleko i gotujemy chwilę cały czas mieszamy. Odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyń (unikniemy kożucha), odstawiamy.


    Ciasto kruche:

    Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy puder i mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę masło i wszystko ze sobą siekamy. Na końcu dodajemy żółtka i śmietanę, wyrabiamy ciasto i dzielimy na 2 nierówne części

    Pierwszą część (większą) wałkujemy i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia, smarujemy powidłem.

    Do drugiej dodajemy kakao, orzechy oraz łyżeczkę śmietany, wyrabiamy aż składniki się połączą z ciastem.

    Z ciemnego ciasta robimy 32 w miarę równe kulki (do środka każdej można dać rodzynkę lub wiśnie)

    Układamy na powidło w równych odstępach.

    Pieczemy w 180 st.C ustawienie góra dół ok. 20-25 minut.

    Biszkopt:

    Ubijamy pianę na sztywno, powoli dosypujemy cukier. Następnie żółtka mieszamy z proszkiem i octem i partiami wlewamy do białek. Mąkę przesiewamy i dzieląc na 3 razy dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170- 180 st. C ustawienie góra dół ok. 25 minut.





  2. Krem:

    Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania.

    Składanie ciasta:

    Ciasta wyciągamy z blaszek. Na ciasto z kulkami wykładamy cały krem i równo smarujemy, przykładamy biszkoptem.

    Z biszkopta zdrapujemy skórkę i polewamy polewą kakaową i białą robiąc wzorki (białą czekoladę rozpuściłam na parze z olejem)

    Ciasto najlepiej zrobić dzień przed krojeniem, fajnie przejdzie wszystkimi smakami i ciasto kruche będzie się dobrze kroić. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 10 marca Śliczne i pyszne ciasto. Karolinko gratuluję Przepisu Dnia !.:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 marca Wygląda świetnie, zjeść TAK, zrobić NIE, bo to ponad moje możliwości hahaha.
Pycha, mniam :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń