Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 7445

Dodano:

Odsłon: 44414

Wykonane jest z herbatników, biszkoptów i kremu budyniowego. Pycha! A przy tym łatwe do wykonania.

Składniki

  • 300 g kakaowych herbatników
  • 250 g okrąłych lub podłużnych biszkoptów (dałam okrągłe)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Zagotować mleko. Część zimnego jeszcze mleka odlać i rozprowadzić w nim budynie, cukier i żółtaka. Do gotującego się mleka wlać część budyniową i energicznie mieszać, aż powstaną bąbelki. Ugotowany budyń przelać do miseczki. Na wierzch wyłożyć folię.
    Miękkie masło ubić mikserem. Następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gdy krem będzie gotowy, układać najpierw herbatniki wzdłuż dłuższego boku foremki. Oczywiście foremka musi być wyłożona papierem do pieczenia. Wymiary 22x24 cm. Druga warstwa to biszkopty posmarowane kremem, tak aby przykleiły się do herbatników. Trzecia warstwa to herbatniki, oczywiście posmarowane kremem stroną przyklejaną do biszkoptów. I tak do końca foremki - jedna warstwa to herbatniki, a druga biszkopty. Herbatniki można ustawiać w foremce krótszym końcem (jak ja) lub dłuższym. To już według własnego uznania. Na wierzch rozsmarować pozostałą część kremu.
    Foremkę z ciastem dać do lodówki na całą noc. Przed pokrojeniem posypać startą na tarce czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 maja To Będzie HIT maja, co widać :) Tyle wyświetleń w ciągu dwóch dni jeszcze nie widziałem. Super ciacho, idealne dla mnie, bo bez pieczenia :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń