Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykonane jest z herbatników, biszkoptów i kremu budyniowego. Pycha! A przy tym łatwe do wykonania.
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1335
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 361
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3647
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1335
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 361
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3647
Składniki
Zagotować mleko. Część zimnego jeszcze mleka odlać i rozprowadzić w nim budynie, cukier i żółtaka. Do gotującego się mleka wlać część budyniową i energicznie mieszać, aż powstaną bąbelki. Ugotowany budyń przelać do miseczki. Na wierzch wyłożyć folię. Miękkie masło ubić mikserem. Następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gdy krem będzie gotowy, układać najpierw herbatniki wzdłuż dłuższego boku foremki. Oczywiście foremka musi być wyłożona papierem do pieczenia. Wymiary 22x24 cm. Druga warstwa to biszkopty posmarowane kremem, tak aby przykleiły się do herbatników. Trzecia warstwa to herbatniki, oczywiście posmarowane kremem stroną przyklejaną do biszkoptów. I tak do końca foremki - jedna warstwa to herbatniki, a druga biszkopty. Herbatniki można ustawiać w foremce krótszym końcem (jak ja) lub dłuższym. To już według własnego uznania. Na wierzch rozsmarować pozostałą część kremu. Foremkę z ciastem dać do lodówki na całą noc. Przed pokrojeniem posypać startą na tarce czekoladą.