Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to idealny czas na szybkie w przygotowaniu ciasta bez pieczenia. Jedyną trudność w przygotowaniu tego deseru stanowi oczekiwanie na odpowiednie schłodzenie ciasta w lodówce. Zaprezentowane ciasto na zimno jest wybitnie czekoladowe i świetnie nadaje się do popołudniowej kawy z przyjaciółkami.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 165
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 973
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8758
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3089
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 165
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 973
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8758
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 3089
Składniki
Pokrusz czekoladę i wrzuć do garnka lub metalowej miski i rozpuść w kąpieli wodnej, aby była płynna. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Czekoladę możesz także rozpuścić w mikrofalówce. Zimną śmietanę (prosto z lodówki) zmiksuj na puszysty krem, utrwalając ją drobnym cukrem. Dodaj serek mascarpone i miksuj do powstania gładkiej masy. Wyłącz mikser i za pomocą szpatułki połącz biały krem z czekoladą. Możesz dodać łyżkę rumu dla podkręcenia smaku.
Okrągłą tortownicę z odpinanymi bokami wysmaruj masłem. Ułóż biszkopty jedno przy drugim dookoła formy, aby przylegały do ścianek pierścienia. Do środka wyłóż pierwszą porcję masy czekoladowej, a na niej ułóż kilka biszkoptów. Powtarzaj czynność do wykończenia masy. Wierzch ciasta wyrównaj i udekoruj sezonowymi owocami, np. borówkami, malinami lub truskawkami oraz posyp pokruszonymi biszkoptami.
Wstaw ciasto do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Jeśli chcesz podać ciasto w spektakularny sposób przewiąż je dookoła wstążką i zrób zgrabną kokardę.