Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to idealny czas na szybkie w przygotowaniu ciasta bez pieczenia. Jedyną trudność w przygotowaniu tego deseru stanowi oczekiwanie na odpowiednie schłodzenie ciasta w lodówce. Zaprezentowane ciasto na zimno jest wybitnie czekoladowe i świetnie nadaje się do popołudniowej kawy z przyjaciółkami.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 30
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 18
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 25
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 30
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 18
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 25
Składniki
Pokrusz czekoladę i wrzuć do garnka lub metalowej miski i rozpuść w kąpieli wodnej, aby była płynna. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Czekoladę możesz także rozpuścić w mikrofalówce. Zimną śmietanę (prosto z lodówki) zmiksuj na puszysty krem, utrwalając ją drobnym cukrem. Dodaj serek mascarpone i miksuj do powstania gładkiej masy. Wyłącz mikser i za pomocą szpatułki połącz biały krem z czekoladą. Możesz dodać łyżkę rumu dla podkręcenia smaku.
Okrągłą tortownicę z odpinanymi bokami wysmaruj masłem. Ułóż biszkopty jedno przy drugim dookoła formy, aby przylegały do ścianek pierścienia. Do środka wyłóż pierwszą porcję masy czekoladowej, a na niej ułóż kilka biszkoptów. Powtarzaj czynność do wykończenia masy. Wierzch ciasta wyrównaj i udekoruj sezonowymi owocami, np. borówkami, malinami lub truskawkami oraz posyp pokruszonymi biszkoptami.
Wstaw ciasto do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Jeśli chcesz podać ciasto w spektakularny sposób przewiąż je dookoła wstążką i zrób zgrabną kokardę.