Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli piekarnik odmówi współpracy, to nic straconego. Można zrobić takie oto ciacho. Pycha.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Z 1 litra mleka odlać ok szklankę mleka. Większą część mleka zagotować, a w pozostałym rozprowadzić budynie, mąkę, żółtka i cukier. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło roślinne spienić i stopniowo dodawać ugotowany budyń. Gotowy krem podzielić na trzy części. Rodzynki namoczyć w alkoholu. Jeśli dla dzieci, to namoczyć w ciepłej wodzie. Do jednej części dodać nutellę. Do dwóch pozostałych rodzynki. Dno tortownicy wyłożyć ciemnymi herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć część kremu z rodzynkami. Teraz jasne herbatniki i dżem porzeczkowy. Ponownie jasne herbatniki i krem z nutellą. Znowu herbatniki i pozostały krem. Przykryć ciemnymi herbatnikami. Schłodzić. Śmietanę zagrzać i dodać czekoladę deserową i mleczną. Najlepiej w małych kawałkach. Podgrzewać, mieszać aż czekolada się rozpuści. Wystudzić i wylać na ciemne herbatniki. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej kilka godzin. Smacznego.