Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z ryżem preparowanym w kajmaku i słodko-kwaśną pianką z jeżyn. Proste i pyszne!
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3701
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3799
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 363
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 671
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3701
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3799
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 363
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 671
Składniki
Pianka jeżynowa. Jeżyny z cukrem gotujemy, aż zmiękną i się rozpadną. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Zimną śmietankę miksujemy z mascarpone, aż do zgęstnienia. Dodajemy powoli przetarte owoce. Żelatynę dodajemy do wody, podgrzewany lekko (np. w mikrofali) i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do kremu i mieszamy. Masę wkładamy do lodówki, powinna lekko się ściąć.
W międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki. Ryż preparowany mieszamy z kajmakiem. Układamy na herbatnikach i wyrównujemy mokrą łyżką. Na górę wykładamy masę jeżynową. Powinna być na tyle ścięta aby nie rozpłynęła się na cieście. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto podajemy schłodzone.