Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z ryżem preparowanym w kajmaku i słodko-kwaśną pianką z jeżyn. Proste i pyszne!
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 528
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 528
Składniki
Pianka jeżynowa. Jeżyny z cukrem gotujemy, aż zmiękną i się rozpadną. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Zimną śmietankę miksujemy z mascarpone, aż do zgęstnienia. Dodajemy powoli przetarte owoce. Żelatynę dodajemy do wody, podgrzewany lekko (np. w mikrofali) i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do kremu i mieszamy. Masę wkładamy do lodówki, powinna lekko się ściąć.
W międzyczasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki. Ryż preparowany mieszamy z kajmakiem. Układamy na herbatnikach i wyrównujemy mokrą łyżką. Na górę wykładamy masę jeżynową. Powinna być na tyle ścięta aby nie rozpłynęła się na cieście. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto podajemy schłodzone.