Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalnie proste ciasto drożdżowe , które nie wyrabiamy tylko dodajemy warstwowo. Możemy je przygotować z dowolnymi owocami jakie lubimy. Ciasto miękkie, puszyste i smaczne a przepis prosty. U mnie było już z różnymi owocami , te oto z truskawkami. Polecam
mikser, ścierka, miska, blaszka, papier do pieczenia, nóż, ręcznik papierowy, szklanka,
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1257
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 191
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 483
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1257
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 191
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 483
Składniki
Czas przygotowania 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia. Blaszka wielkości 24/30 cm, Do większej miski na spód rozkruszamy drobno drożdże, następnie na drożdże rozsypujemy cukier i cukier waniliowy , jajka rozbełtać i rozlać na cukrze, na jajka rozlać olej , następnie letnie mleko i na koniec przesiać mąkę ze szczyptą soli. Miskę okryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce mniej więcej na 2 - 3 godziny. W tym czasie przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, rozcierając dłońmi i palcami by składniki się połączyły i utworzyły się grudki tworząc kruszonkę. Ciasto krótko przemieszać , następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładając równomiernie, na wierzch ciasta układamy oczyszczone pokrojone truskawki lekko je wciskając w ciasto. (owoce dowolne) Na owoce rozkładamy przygotowaną kruszonkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 - 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Rada; Ciasta nie wyrabiamy, Zachowujemy podaną kolejność, Składniki dodajemy warstwami równomiernie,
Przegotowanie ciasta drożdżowego.
Ciasto gotowe do pieczenia.