Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalnie proste ciasto drożdżowe , które nie wyrabiamy tylko dodajemy warstwowo. Możemy je przygotować z dowolnymi owocami jakie lubimy. Ciasto miękkie, puszyste i smaczne a przepis prosty. U mnie było już z różnymi owocami , te oto z truskawkami. Polecam
mikser, ścierka, miska, blaszka, papier do pieczenia, nóż, ręcznik papierowy, szklanka,
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2508
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3424
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1505
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2207
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2508
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3424
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1505
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2207
Składniki
Czas przygotowania 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia. Blaszka wielkości 24/30 cm, Do większej miski na spód rozkruszamy drobno drożdże, następnie na drożdże rozsypujemy cukier i cukier waniliowy , jajka rozbełtać i rozlać na cukrze, na jajka rozlać olej , następnie letnie mleko i na koniec przesiać mąkę ze szczyptą soli. Miskę okryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce mniej więcej na 2 - 3 godziny. W tym czasie przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, rozcierając dłońmi i palcami by składniki się połączyły i utworzyły się grudki tworząc kruszonkę. Ciasto krótko przemieszać , następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozkładając równomiernie, na wierzch ciasta układamy oczyszczone pokrojone truskawki lekko je wciskając w ciasto. (owoce dowolne) Na owoce rozkładamy przygotowaną kruszonkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 - 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Rada; Ciasta nie wyrabiamy, Zachowujemy podaną kolejność, Składniki dodajemy warstwami równomiernie,
Przegotowanie ciasta drożdżowego.
Ciasto gotowe do pieczenia.