Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bezowe z wiśniami i kawą

Ciasto bezowe z wiśniami i kawą

Autor:

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 2079

Dodano:

Odsłon: 7766

Wykwintne, polecam na większe okazje. Beza, krem kawowy esencja smaku!

Składniki

  • Ciasto:
  • Bułka tarta 2 łyżki
  • Jabłko 4 szt
  • mąka pszenna Typ 500 30 dag
  • Margaryna
  • żółtko jaja kurzego 6 szt
  • Cukier puder 10 dag
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Ciasto orzechowe:
  • jaja 6
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • Cukier 1 szkl
  • orzechy włoskie mielone 15 dag
  • mąka pszenna Typ 500 10 dag
  • Piana kokosowa:
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • białko jaja kurzego 4 szt
  • Cukier 1 szkl
  • Wiórki kokosowe 10 dag
  • Wiśnie 1 szkl
  • Powidła śliwkowe
  • Masa:
  • Mleko 0,5 l
  • alkohol do smaku
  • kawa rozpuszczalna 2 łyżki
  • orzechy włoskie mielone 4 łyżki
  • Masło
  • Budyń waniliowy 2 szt
  • Cukier 6 łyzek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto bezowe z wiśniami i kawą

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Z mąki, margaryny, żółtek, cukru pudru, proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i wykładamy do blaszek o wymiarze 25/36. Jedno ciasto posypujemy bułką tartą i układamy na nim obrane i pokrojone w ósemki kawałki jabłek.

  2. Ciasto orzechowe:

    Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka i wsypujemy mąkę, proszek i orzechy, mieszamy i wylewamy na jabłka. Pieczemy w 170 stopniach do 40 minut.

  3. Piana kokosowa:

    Białka ubijamy z cukrem i wsypujemy kokos i proszek do pieczenia. Drugie ciasto smarujemy powidłem i wykładamy na nie wiśnie i przykrywamy pianą kokosową. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.

  4. Masa:

    Na mleku gotujemy budyń. Następnie studzimy go i łączymy z utartym masłem. Dodajemy alkohol do smaku, mielone orzechy i kawę.

    Przełożenie: Ciasto z orzechami- masa- ciasto pianką do góry

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń