Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto biszkoptowe serowo-truskawkowe

Ciasto biszkoptowe serowo-truskawkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 672

Ciasto biszkoptowe z kremem serowo-truskawkowym i masą krówkową. Ciasto tortowe, bardzo delikatne i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -8 jajek -1 szklanka cukru -4 budynie czekoladowe
  • -1,5 łyżka mąki tortowej -2,5 łyżeczki proszku do piecz.
  • KREM SEROWO-TRUSKAWKOWY:
  • - 1 kg. sera z wiaderka -330 ml. śmietanki 30 %
  • -1 szklanka cukru pudru -1 cukier waniliowy -1 śmietan-fix
  • -300 g. truskawek -50 g. żelatyny -3/4 szklanki wody
  • MASA KRÓWKOWA:
  • -1 puszka masy krówkowej-400 g. -1 śnieżka
  • DO POSYPANIA:- 50 g. tartej mlecznej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki z papierem do pieczenia (27x38).
    Piec ok. 25-30 min. w 175*. Zdjąć papier i ostudzić.Można upiec dzień wcześniej, będzie lepiej przekroić.
    Przekroić na dwa placki.Spód włożyć do tej samej blaszki z wyżej ułożonym papierem.
    Najlepiej upiec dwa biszkopty z połowy składników na każdy.

  2. krem-Truskawki zmiksować, albo rozgnieść widelcem.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.
    Śmietankę zmiksować z pudrem i cukrem waniliowym, potem śmietan-fixem. Dodawać porcje sera, potem truskawki. Na koniec dolewać letnią żelatynę, ciągle miksując, ale już nie za długo. Wylać na biszkopt w blaszce.

  3. Przykryć drugą częścią biszkoptu.

  4. masa-Miękką masę krówkową zmiksować ze śnieżką.Rozsmarować na placku.

  5. Na górę zetrzeć czekoladę i ozdobić w/g własnego gustu.
    Ciasto schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń