Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto biszkoptowe z galaretką

Ciasto biszkoptowe z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 229 Ocena: 2481

Dodano:

Odsłon: 298

Przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką

Składniki

  • Składniki na biszkopt o wymiarach 25X20 (piekłam w rancie)
  • 2 jajka
  • 55 g cukru
  • 5 g cukru wanilinowego
  • 40 g mąki tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 3 g proszku do pieczenia
  • Składniki na krem
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 30 g cukru pudru
  • 5 g żelatyny
  • 30 ml wody
  • Wykończenie
  • 2 opakowania dowolnej galaretki
  • 0,7 l wody
  • dowolne owoce
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto biszkoptowe z galaretką

Przygotowanie

  1. Połączyć mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek do pieczenia.
    Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną piane, następnie powoli dodawać cukier i żółtka. Jak już wymieszamy żółtka małymi porcjami (podzielić na dwie porcje), dodawać przesiana mąkę i wymieszać łopatką.
    Piec w temperaturze 150 stopni do zarumienienia się ciasta, pod koniec zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem. Delikatnie wkładamy patyczek do piekarnika i nakłuwamy ciasto (nigdy nie wyciągamy biszkoptu bo może powstać zakalec), jeżeli po wyciągnięciu patyczek będzie suchy ciasto jest już upieczone.
    Upieczony biszkopt wyłożyć na kratkę, odkleić papier i dobrze wychłodzić.

  2. Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce. Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy cała woda się wchłonie lekko ją podgrzać (w mikroweli 10 sekund lub w kąpieli wodnej). Śmietankę ubijać na wolnych obrotach i powoli dodawać cukier puder. Gdy śmietanka wyraźnie zacznie gęstnieć (widać fale pozostawione przez mikser) powoli wlewać żelatynę, dalej ubijać na wolnych obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

  3. Zagotować połowę wody w której następnie rozpuścimy dwie galaretki. Po dokładnym rozpuszczeniu się galaretek, dolewamy pozostałą cześć wody. I odstawiamy do stężenia.
    Przestudzony biszkopt wkładamy do formy w której się piekł (dlatego najlepiej w rancie cukierniczym), na biszkopt nałożyć cienką warstwę kremu. Poukładać dowolne owoce i zalać tężejącą galaretką.
    Odstawić do schłodzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń