Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2745
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1270
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 727
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2745
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1270
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 727
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Składniki
Połączyć mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną piane, następnie powoli dodawać cukier i żółtka. Jak już wymieszamy żółtka małymi porcjami (podzielić na dwie porcje), dodawać przesiana mąkę i wymieszać łopatką. Piec w temperaturze 150 stopni do zarumienienia się ciasta, pod koniec zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem. Delikatnie wkładamy patyczek do piekarnika i nakłuwamy ciasto (nigdy nie wyciągamy biszkoptu bo może powstać zakalec), jeżeli po wyciągnięciu patyczek będzie suchy ciasto jest już upieczone. Upieczony biszkopt wyłożyć na kratkę, odkleić papier i dobrze wychłodzić.
Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce. Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy cała woda się wchłonie lekko ją podgrzać (w mikroweli 10 sekund lub w kąpieli wodnej). Śmietankę ubijać na wolnych obrotach i powoli dodawać cukier puder. Gdy śmietanka wyraźnie zacznie gęstnieć (widać fale pozostawione przez mikser) powoli wlewać żelatynę, dalej ubijać na wolnych obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Zagotować połowę wody w której następnie rozpuścimy dwie galaretki. Po dokładnym rozpuszczeniu się galaretek, dolewamy pozostałą cześć wody. I odstawiamy do stężenia. Przestudzony biszkopt wkładamy do formy w której się piekł (dlatego najlepiej w rancie cukierniczym), na biszkopt nałożyć cienką warstwę kremu. Poukładać dowolne owoce i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do schłodzenia.